Trodde VM-interesse var dataangrep

IKKE ANGREP: Interessen for Johaug og Bjørgens prestasjoner i ski-VM tirsdag var så stor blant norske nettbrukere at internettleverandøren Kvantel fryktet et dataangrep. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE ANGREP: Interessen for Johaug og Bjørgens prestasjoner i ski-VM tirsdag var så stor blant norske nettbrukere at internettleverandøren Kvantel fryktet et dataangrep. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rekordstor pågang på nett under ski-VM tirsdag fikk nettleverandøren Kvantel til å stenge linjene fordi de fryktet dataangrep. Dette rammet TNS Scores som måler norsk internettrafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DDOS-angrep
Et DDOS-angrep, eller distribuert tjenestenektangrep, går ut på at hackere sender så mye trafikk mot en tjeneste at den ikke blir tilgjengelig for andre. Trafikken sendes fra mange ulike brukere.

Interessen for verdensmesterskapet i Val di Fiemme er stor blant norske nettbrukere.

Så stor var pågangen på nett-tv tirsdag ettermiddag at nettleverandøren Kvantel, fryktet at de var utsatt for et såkalt DDOS-angrep.

Men det var altså ikke et angrep, kun stor interesse for tirsdagens øvelser i ski-VM, som var årsak til den store trafikken som fikk varsellampene til å lyse hos Kvantel.

- Vi har en policy på at når vi er usikre på om det er et angrep, så stenger vi linjen. Konklusjonen nå er at det ikke var et angrep, sier administrerende direktør i Kvantel, Terje Gausel, til ABC Nyheter.

Han sier det alltid er enorm pågang på nett-tv under store arrangementer, enten det er idrettsarrangementer eller kongelige bryllup.

– Vi har i utgangspunktet ubegrenset kapasitet i nettet vårt, og vi har ikke hatt kapasitetsutfordringer i forbindelse med lignende TV-begivenheter tidligere. I forbindelse med dette arrangementet har pågangen vært rekordstor, sier han videre.

Brannmuren tålte ikke pågangen

Gausel forklarer at det var en brannmur i nettet deres som ikke håndterte den store belastningen.

- Dette rammet en håndfull kunder som var tilknyttet denne konkrete brannmuren. For denne kundegruppen vil vi stenge for tilgang til Ski-VM via nett-TV slik at ikke de øvrige tjenestene blir rammet, sier han.

Les også: Facebook-kontoen din ble hacket

Måling av norsk nettrafikk stengt

En av Kvantels kunder som ble rammet var TNS Gallup og deres tjeneste for måling av internettbruken i Norge, TNS Scores.

Tirsdag mellom klokken 13.00 og 16.00 var tjenesten ute av drift.

- Vi mistet alle våre trafikkmålinger i perioden 13 til 16 og hadde noen problemer med å komme opp igjen etter det. Men fra 19.45 var tjenesten oppe igjen, sier avdelingsleder Harald Kittelsen i TNS Gallup til ABC Nyheter.

Han understreker at problemet ikke vil ramme dagens 15 km.

- Vi er flyttet ut av den tekniske brannmurløsningen som Kvantel har hatt problemer med. Vi er klare til herrenes 15 kilometer klokken 12.45.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden