Politidirektoratet foreslår våpen i alle politibiler

Etter alt å dømme kommer justisminister Grete Faremo (Ap) til å følge rådet om å innføre obligatorisk lagring av skytevåpen og ammunisjon i alle politikjøretøy. Foto: NTB scanpix.
Etter alt å dømme kommer justisminister Grete Faremo (Ap) til å følge rådet om å innføre obligatorisk lagring av skytevåpen og ammunisjon i alle politikjøretøy. Foto: NTB scanpix.

Politidirektoratet foreslår å innføre en instruks om at det skal være våpen i alle politibiler i Norge, samt at politiets innsatspersonell skal ha personlig våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter alt å dømme kommer justisminister Grete Faremo (Ap) til å følge rådet om å innføre obligatorisk lagring av skytevåpen og ammunisjon i alle politikjøretøy, skriver VG.

Dermed blir det lik praksis i hele landet. Tidligere har det vært opp til de lokale politimestrene å bestemme om våpen skal lagres i politibilene.

Det har resultert i at det i Oslo har vært våpen i bilene, mens politifolk på oppdrag andre steder har måttet kjøre tilbake til politistasjonene for å hente våpen.

Enhetlig praksis

– Vår begrunnelse er behovet for å ha en enhetlig praksis for å styrke politiets beredskap og innsatsevne, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

En av årsakene til at direktoratet går inn for våpenlagring i bilene, er den betydelige økningen i antall bevæpningstilfeller, høy våpentetthet i befolkningen og større patruljeområder.

Direktoratet understreker at våpen skal oppbevares i et låst skrin. Ammunisjon skal oppbevares i beltet til den enkelte politimann.

Humlegård har allerede gitt grønt lys for at ordningen kan innføres i Utrykningspolitiets kjøretøy.

Riktig retning

Politimestrene stiller seg bak Politidirektoratet. Politiets Fellesforbund har på sin side gått inn for generell bevæpning av politiet, men mener forslaget er et skritt i riktig retning.

– Politidirektøren skal ha ros for beslutningen han har tatt, men det er likevel helt på det rene at tiden jobber for at politiet må få generell bevæpning. Men vi møtes nå omtrent på halvveien, sier fungerende leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.