Dæhlie raser mot dopingdokumentar

Bjørn Dæhlie mistenkeliggjøres i en svensk TV-dokumentar om langrennsdoping. Den tidligere skikongen føler seg uthengt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Bjørn Dæhlie mistenkeliggjøres i en svensk TV-dokumentar om langrennsdoping. Den tidligere skikongen føler seg uthengt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Bjørn Dæhlie er opprørt og fortvilet over den rollen han får i den svenske langrennsdokumentaren. Han skal se TV-programmet, men ville aller helst tatt en treningsøkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag brukte han mange timer på intervjuer hjemme på Nannestad og via telefon og mail. Interessen rundt SVTs dokumentar om langrennsløpere og blodverdier er voldsom.

– Jeg er fortvilet over at SVT kan sende en dokumentar som inneholder feil som er påpekt skriftlig av FIS og Norges Skiforbund for mange dager siden. Det er jeg opprørt over. Men jeg har ikke tenkt å akseptere at dette blir stående for framtiden, sier Dæhlie i et telefonintervju med NTB.

Les også: Ulvang oppgitt over svensk dopingdokumentar

SVT skal ha fått beskjed om at Norges Skiforbund kan komme til å vurdere rettslige skritt i etterkant av TV-programmet.

Grunnløse

– Hva kan SVTs motiv være?

– Jeg vet ikke hva motivet er, men registrerer bare at en professor kommer med disse uttalelsene, og han blir klokkeklart gått i møte av de antidopingansvarlige i FIS fra den tiden anklagene stammer fra. Jeg vet ikke hva agendaen er. Det er i hvert fall forferdelig dårlig gjort å komme med slike påstander om noe 15 til 18 år tilbake i tid. Jeg står rakrygget og kan se alle i øynene. Vi hadde et utrolig treningsmiljø på den tiden, og vi lå også veldig langt framme når det gjaldt ski og slike ting.

Les også: Navngir norske skihelter i dopingdokumentar

– Påstandene er grunnløse. SVT får mulighet til å rette dem opp, men det velger de ikke å gjøre. SVT har vel rettet opp noe, men ikke mye.

– Jeg har følt denne saken som veldig, veldig tung. Jeg er vel på et vis forpliktet til å se programmet, men det aller beste hadde kanskje vært å ta en treningstur i stedet, sier Dæhlie.

SVT har reklamert med at det kommer «sensasjonelle» avsløringer i onsdagens utgave av «Uppdrag gransking».

Les også: Dæhlie forbannet på svensk dopingutspill

Erfarne sportsjournalister sier etter en prøvevisning at det er svært lite – om noe – nytt.

En rekke toppløpere fra 1990-tallet nevnes i det timelange programmet. Ved siden av Dæhlie er Erling Jevne og Marit Mikkelsplass de norske som omtales.