COPYRIGHT ALERT SYSTEM (CAS):Seks skritt mot nettpirater

Amerikanerne innfører nye tiltak mot nettpirater. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Amerikanerne innfører nye tiltak mot nettpirater. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vil amerikanerne stoppe ulovlig fildeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Center for Copyright Information (CCI) og fem store internettleverandører lanserte mandag 25. februar et nytt system som skal motarbeide nettpirater.

Systemet har fått navnet Copyright Alert System (CAS), og består av seks skritt.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Påståtte overtramp

Systemet bygger på at rettighetshavere som oppdager at materiale de har rettigheter til blir ulovlig distribuert gjennom et peer-to-peer-nettverk, skal varsle internettleverandørene.

Et slikt varsel skal inneholde informasjon om når det påståtte overtrampet skjedde og hvilken fil som skal ha blitt ulovlig distribuert.

Varselet skal også inneholde IP-adressen til den som distribuerte materialet. Slik kan internettleverandøren identifisere fildeleren, og varsle vedkommende om at hun har begått et overtramp.

Det at en rettighetshaver hevder at du har delt innhold ulovlig, er altså nok til at du mottar en advarsel. Ifølge CCI kan du imidlertid kreve en uavhengig gjennomgang av saken din dersom du mener advarselen er feilaktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du mener du har mottatt en feilaktig advarsel, kan du kreve en uavhengig gjennomgang under administrasjon av American Arbitration Association. Dette vil koste $35 dollar, et beløp du vil få refundert dersom du får medhold i klagen.

Les også: Regjeringen intensiverer jakten på nettpirater

«Mindre konsekvenser!»

«Dersom det kommer varsler om at den samme IP-adressen er involvert i ytterligere ulovlig fildeling, vil internettabonnenten motta opp til fem advarsler til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to siste advarslene vil også medføre det CCI kaller «mindre konsekvenser for å understreke hvor alvorlig problemet er».

Disse konsekvensene vil variere mellom de forskjellige internettleverandørene. Mulige tiltak kan for eksempel være reduksjon av netthastigheten, blokkering av nettilgang inntil du kontakter internettleverandøren, eller at et hvert forsøk på å gå på nett vil lede deg til en egen nettside der du må lese og respondere på informasjon før du kommer videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CCI skriver på sine nettsider at CAS ikke vil kreve at internettleverandører avslutter abonnementet ditt.

Ifølge CCI, skal ikke systemet innebære overvåkning av nettrafikken utenfor peer-to-peer-nettverkene. CCI skriver også på nettsidene sine at internettleverandørene ikke skal utlevere personlig informasjon til rettighetshavere eller andre uten etter rettslig kjennelse.

Les også:

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning

Vet du hva du risikerer ved å dele filer?

Årets viktigste cyberkrimtrender

I disse landene er folk mest på Pirate Bay