IKEA stanser kjøttbollesalg i flere land

IKEAs kjøttboller har havnet under lupen etter funn av hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller som ble solgt i Tsjekkia. Foto: Jessica Gow / Reuters / NTB scanpix
IKEAs kjøttboller har havnet under lupen etter funn av hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller som ble solgt i Tsjekkia. Foto: Jessica Gow / Reuters / NTB scanpix

IKEA trekker tilbake kjøttboller som kan inneholde hestekjøtt, fra varehus i enda flere land. I alt 24 land er nå berørt, men Norge er ikke blant dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IKEA stanset mandag kjøttbollesalget i en rekke europeiske land etter at det ble funnet hestekjøtt i et parti som ble testet i Tsjekkia.

De aktuelle kjøttbollene er produsert av det svenske selskapet Familjen Dafgård.

Salgsstoppen gjaldt først 13 land, men ble senere utvidet til ytterligere elleve land.

– Vi tok avgjørelsen sent i går kveld. Som et ekstraordinært tiltak stanser vi salget av kjøttboller i alle land som Dafgård har levert til, sier Ylva Magnusson, presseansvarlig i IKEA-gruppen, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Les også: Hestekjøtt påvist i IKEAs kjøttboller

Nå er også land utenfor Europa berørt ettersom Dafgård har levert kjøttboller til Hongkong, Thailand og Den dominikanske republikk.

Her til lands er det Mathuset Holmens i Stavanger som produserer varen, og IKEA Norge kan derfor fortsette kjøttbollesalget.

Les også: IKEA Norge garanterer hestefrie kjøttboller

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret, både fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner, og fordi all mat skal være sporbar.

Skandalen har herjet Europa i over en måned. Hestekjøtt i storfeprodukter ble først oppdaget i hamburgere og andre ferdigretter i Storbritannia og Irland. Senere ble det funnet hestekjøtt i franskprodusert frossen lasagne fra svenske Findus.