Tidligere E-sjef leder Algerie-gransking

Torgeir Hagen, har også vært medlem av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Torgeir Hagen, har også vært medlem av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Styret i Statoil har bedt Torgeir Hagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Etterretningstjenesten, lede granskingen av terrorangrepet i In Aménas i Algerie i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingsgruppen skal levere sin endelige rapport til styret innen 15. september 2013.

– Vi vil granske alle relevante forhold før, under og etter terrorangrepet for å lære og forbedre selskapets sikkerhet og beredskap. I Statoil mistet vi fem av våre avholdte medarbeidere. Terroristene har ansvaret for angrepet og skylden for lidelsene. Vårt ansvar er å lære og gjøre det vi kan for fremover å ytterligere styrke sikkerheten til våre medarbeidere, sier Statoils styreleder, Svein Rennemo.

Risikovurdering

Gruppen skal blant annet se på risikovurdering, sikkerhetstiltak og beredskap ved anlegget i Algerie. Varslingsrutiner og beredskap samt samarbeid med myndighetene vil også bli grundig evaluert.

– Vi kan allerede nå slå fast at sikkerhetsopplegget ikke var tilstrekkelig for å forutse, forhindre og stoppe et slikt angrep, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Styret har i tillegg utnevnt en rådgivende ekspertgruppe hvor USAs tidligere viseforsvarsminister John Hamre og tidligere fungerende direktør i CIA, John E. McLaughlin, er blant medlemmene.

Offentliggjøres

Styreleder Rennemo er opptatt av at så mye som mulig av granskingen skal kunne deles med utenforstående.

– Vi er forberedt på at noe informasjon ikke kan offentliggjøres, for eksempel av sikkerhetsgrunner, men vi er opptatt av at så mye som mulig skal være kjent for allmennheten, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden