Tidligere E-sjef leder Algerie-gransking

Torgeir Hagen, har også vært medlem av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Torgeir Hagen, har også vært medlem av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Styret i Statoil har bedt Torgeir Hagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Etterretningstjenesten, lede granskingen av terrorangrepet i In Aménas i Algerie i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingsgruppen skal levere sin endelige rapport til styret innen 15. september 2013.

– Vi vil granske alle relevante forhold før, under og etter terrorangrepet for å lære og forbedre selskapets sikkerhet og beredskap. I Statoil mistet vi fem av våre avholdte medarbeidere. Terroristene har ansvaret for angrepet og skylden for lidelsene. Vårt ansvar er å lære og gjøre det vi kan for fremover å ytterligere styrke sikkerheten til våre medarbeidere, sier Statoils styreleder, Svein Rennemo.

Risikovurdering

Gruppen skal blant annet se på risikovurdering, sikkerhetstiltak og beredskap ved anlegget i Algerie. Varslingsrutiner og beredskap samt samarbeid med myndighetene vil også bli grundig evaluert.

– Vi kan allerede nå slå fast at sikkerhetsopplegget ikke var tilstrekkelig for å forutse, forhindre og stoppe et slikt angrep, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Styret har i tillegg utnevnt en rådgivende ekspertgruppe hvor USAs tidligere viseforsvarsminister John Hamre og tidligere fungerende direktør i CIA, John E. McLaughlin, er blant medlemmene.

Offentliggjøres

Styreleder Rennemo er opptatt av at så mye som mulig av granskingen skal kunne deles med utenforstående.

– Vi er forberedt på at noe informasjon ikke kan offentliggjøres, for eksempel av sikkerhetsgrunner, men vi er opptatt av at så mye som mulig skal være kjent for allmennheten, sier han.