Atomsamtalene med Iran i gang

Irans representanter ledet av deres øverste atomforhandler Saeed Jalili (fjerde t.v.) under samtaler med representanter for verdensmaktene i Almaty 26. februar. Foto: Scanpix/AFP.
Irans representanter ledet av deres øverste atomforhandler Saeed Jalili (fjerde t.v.) under samtaler med representanter for verdensmaktene i Almaty 26. februar. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensmaktene tilbyr tirsdag Iran en oppmykning av sanksjonene mot landet i bytte mot innrømmelser i det kontroversielle atomprogrammet Iran driver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøkkelsamtalene i Kasakhstan tar sikte på å gjøre slutt på et tiårs fastlåst konflikt om atomprogrammet.


Det to dager lange møtet i den kasakhstanske byen Almaty kommer samtidig som sanksjonene rammer den islamske republikken hardt og Israel fremdeles nekter å avvise luftangrep mot Irans mistenkte atomvåpenprogram som en mulighet.

Verdensmaktene som er representert ved møtet vil tilby Iran tillatelse til å gjenoppta sin handel med gull og andre dyrebare metaller samt noe internasjonal bankaktivitet som for øyeblikket er underlagt sanksjoner, sier vestlige kilder som står forhandlingene nær til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Norsk cyber-general skryter av USAs dataangrep mot Iran

Bombefrykt

Men i bytte mot dette må Iran begrense urananrikingen verden frykter kan brukes til å lage en atombombe, legger kildene til.

Den første runden med samtaler for lukkede dører begynte omkring 09.30 norsk tid under et strength sikkerhetsopplegg ved Rixoshotellet i den kasakhstanske byen, i skyggen av Tien Shanfjellene.

En vestlig kilde legger til at det er uklart hvor lenge de første møtene vil vare. Det har tilsynelatende vært få fremskritt siden forrige runde med slike samtaler i Moskva i juni 2012 endte uten gjennombrudd.

Iranske myndigheter har understreket at de ikke vil komme med noen spesielle innrømmelser i løpet av de to dagene med samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har forberedt et godt og oppdatert tilbud for samtalene, som vi mener er et balansert og rettferdig grunnlag for konstruktive samtaler, sier Michael Mann, talsmann for EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton.

– Tilbudet dreier seg om internasjonale bekymringer omkring det iranske atomprogrammet, men er også et tilsvar til iranske ideer, sier han.

Les også: Eide svært bekymret for Irans atomprogram

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhandlingsfase

En vestlig tjenestemann som er involvert i forhandlingene sier tilbudet vil kreve at Iran stanser anrikingen av uran til 20 prosent og stenger det kontroversielle Fordo-kraftverket der slik aktivitet pågår.

Men Iran avviser at landet utvikler atomvåpen og ønsker at verden respekterer dets internasjonale «rett til å anrike» uran, noe nåværende FN-sanksjoner sier at landet ikke kan gjøre fordi det nekter å samarbeide med atominspektører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som et signal på de vanskelige forhandlingene som ligger foran partene sier en kilde i den iranske delegasjonen at spørsmålet om 20 prosent anriking ikke er et tema landet er villig til å diskutere på dette tidspunkt.

– Vi venter ikke noe gjennombrudd. Iranerne har kommet med forskjellige erklæringer de siste dagene. Det kommer an på om man lytter til de positive eller negative, sier en vestlig tjenestemann som ba om ikke å bli identifisert.

Verdensmaktene er representert ved samtalebordet ved de fem permanente medlemmene av FNs Sikkerhetsråd og Tyskland, den såkalte P5+1-gruppen. Den iranske gruppen er ledet av atomforhandleren Saeed Jalili.

– Vi vil ikke akseptere noe utover våre forpliktelser og vil ikke akseptere noe mindre enn våre rettigheter, uttalte Jalili før han reiste til Kasakhstan.

Les også: Iran klart for direkte atomsamtaler med USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøffe møter

Samtalene koker ned til tøffe forhandlingsmøter mellom Jalili og Ashton, som har mandat til å tale på vegne av verdensmaktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov sier Moskva håper samtalene nå vil bevege seg til en forhandlingsfase snarere enn å bare være en fremlegging av forslag.

– Det behøves en politisk vilje for å bevege seg til denne fasen. Vi ber alle deltakere om ikke å tape mer tid, sier han til russiske nyhetsbyråer.

Samtalene kommer samtidig som det finnes en trussel om at Israel vil gjennomføre et unilateralt angrep mot Iran, på samme måte som landet gjordet mot atomreaktoren Osirak i Saddam Husseins Irak i 1981.

En slik handling vil nærmest med sikkerhet trekke USA inn i en konflikt landet klart ønsker å unngå og true den globale økonomien på grunn av effekten på prisen av olje. Angrep kan også føre til en mer omfattende konflikt i Midtøsten.

Iran har allerede en atomreaktor i den sørlige byen Bushehr, bygget med russisk bistand, men Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei har beskrevet atomvåpen som en «synd».

Les også: Iran kan lamme verdensøkonomien med ny lov