Ny bok advarer om ny Høyre-retorikk:– Høyre har vært på Harry-handel

Elev og læremester: Erna Solberg har forlatt rollen som Jern-Erna. Nå har hun lært av sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt, skal vi tro Wegard Harsvik. Foto: NTB Scanpix.
Elev og læremester: Erna Solberg har forlatt rollen som Jern-Erna. Nå har hun lært av sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt, skal vi tro Wegard Harsvik. Foto: NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter katastrofevalget i 2009 måtte Høyre legge om sin strategi. De kopierte retorikken til Moderaterne i Sverige. Mediestrateger har skapt en illusjon av at det ikke er forskjell på Høyre og Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er budskapet fra Wegard Harsvik som onsdag gir ut boka «Blåkopi - Høyres svenske strategi» på forlaget til tenketanken Res Publica. Der advarer Harsvik om at virkeligheten blir verre enn retorikken hvis Norge til høsten gjør som i Sverige - velger blått.

Harsvik leder samfunnsavdelingen i Fagforbundet og har fortid som Arbeiderpartiet-politiker.

Les også: Høyre foreslår utvidet salgstid for øl

- Pynter på ordene

I boka setter han seg fore å dokumenterer at Høyre har vært på politisk «Harry-handel» ved å kopiere hvordan deres svenske søsterparti Moderaterna har vunnet oppslutning. Det har de gjort ved bevisste endringer av språk og strategi i mykere retning.

Moderaternas har en intern språkguide som gjengis i boka. I den forbys bruken av ord som «senke trygdeytelsene». Korrekt betegnelse er «Det skal lønne seg å arbeide».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal ikke hete «privatisering», men «mangfold», ikke «forandre», men «forbedre».

(ABC Nyheters oversettelse fra svensk).

Les også: Nedtur for Høyre i ny måling

- Direkte kopi

– Boka er skrevet for alle de som tenkte at «i år skal jeg kanskje stemme Høyre. At det ikke er noen vits i å engasjere seg i valgkampen i år. For det er jo ingen store forskjeller», sier Harsvik til ABC Nyheter.

– Høyre har klart å feste et bilde av at mer Høyre-politikk vil gi nye, friske ansikter, men ellers fortsette i den samfunnsretninga vi har hatt, sier Harsvik.

– Jeg har sett, som mange har sett, at det har vært mye i Høyres retorikk og kampanje som har vært inspirert av Moderaterna i Sverige. Mye er ikke bare likt, men er direkte kopiert av politisk retorikk og strategi, sier Harsvik, som ikke liker det han ser på andre siden av Kjølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dyktige mediestrateger

Andre mener samtidig å se at Ap har nærmet seg Høyre i retorikk. Begynner de politiske skillene å bli visket ut?

– Jeg ser det ikke sånn. Det er store forskjeller i den praktiske politikken som føres. Jeg jobber i fagbevegelsen og ser at en Arbeiderparti-ledet regjering har skjerpet kampen mot sosial dumping og vært tydeligere på arbeidsmiljøloven enn man har vær på mange år, svarer Harsvik og legger til:

– Illusjonen om at det ikke er avstand mellom Ap og Høyre, er en illusjon som er bevisst skapt av dyktige mediestrateger, og at medier ikke har boret dypt i tingene jeg tar opp i boka.

- Verre enn NAV

– Sykelønnspolitikken for at «det alltid skal lønne seg å jobbe» er et eksempel som viser hva svenskene har gjort, framholder Harsvik.

– Til forskjell fra Moderaterna har Erna Solberg forsikret overfor ABC Nyheter at hun ikke vil endre utbetalingene i dagens sykelønnsordning?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr ikke at Høyre vil beholde alt som før. Se hva de har gjort i Sverige. De stiller ekstremt tøffe krav for å beholde sykelønn etter halvannet år, svarer Harsvik.

– I Norge vil mange som har vært sykmeldt allerede etter ett år oppleve virkelig vanskelige tider hos NAV?

– Det er svært stor forskjell på det svenske regimet og det oppfølgingsregimet som er i NAV. Dette har med samfunnssyn å gjøre. Nye tall rett før helga viste at forskjellene i Sverige har økt dramatisk mellom dem som er i arbeid, og dem som er utenfor, sier Harsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så har de innført en straffeskatt, jobbskattefradraget, som leder av Oslo Høyre skryter av. Det gir 1800 kr i fradrag hvis du er i jobb. Dette har Bergen Høyre nå vedtatt. Unge Høyre har programfestet det og Venstre har stilt spørsmål rundt muligheten til å innføre det i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rett og slett høyere skattesats for dem som er syke og uten arbeid, sier Harsvik.

Ifølge det svenske statistiske sentralbyrået hadde gjennomsnitts-svensken uten jobb i 1999 75 prosent av lønna til den som var i jobb. I 2011 hadde tallet sunket til 58 prosent, skriver Dagens Nyheter.

– Ynkelig slavenatur

Harsvik forteller stygge historier om privatisering av omsorg i Sverige, og skriver at Høyre ikke vil lære av svenskenes feil, men går inn for å slippe kommersielle selskaper stadig mer inn i norsk helse- og omsorgsvesen.

Han rekker også å sveipe innom Danmark.

Harsvik siterer forhenværende statsminister, nå generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, som omtaler velferdsstaten slik:

– Vi er redusert til tamme og lydige sosiale dyr. Vi skal gjeninnsette mennesket i dets verdighet ved å gi det mer frihet og personlig ansvar.

Fogh Rasmussen hevdet attpåtil at «sosialstaten» framelsket en slavenatur hos danskene.

– Denne ynkelige slavenatur gjennomsyrer hele det danske samfunn. Og forklaringen er ganske enkel. Statsmakten, den offentlige sektor, har gjort seg stor og bred og dominerer i den grad alle menneskers private liv.