Ny studie:

Helsefarlig å sitte for mye

HELSESKADELIG: Å sitte mer enn fire timer daglig kan være direkte helseskadelig, konkluderes det med i en fersk aurstralsk studie. Foto: AISPIX (Image Source/shutterstock.com)
HELSESKADELIG: Å sitte mer enn fire timer daglig kan være direkte helseskadelig, konkluderes det med i en fersk aurstralsk studie. Foto: AISPIX (Image Source/shutterstock.com)

Sitter du mer enn fire timer daglig, bør du lese dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny storstilt australsk studie har kommet frem til at folk som sitter mer enn fire timer hver dag øker risikoen for alvorlige sykdommer.

Hva betyr dette for dagens yrkesaktive, der mange sitter foran datamaskinen hele dagen mens de er på jobb?

Forskere ved det australske University of West Sydney har gjennomført en studie med 63.048 middelaldrende australske menn, og registrert hvor mange timer de sitter hver dag.

Les også: - Stillesitting er den nye epidemien

Verre dess lengre du sitter

Deltagerne som svarte at de sitter mer enn fire timer daglig var mer utsatt for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes og enkelte krefttyper. Konklusjonen av studien ble at dess lengre deltagerne satt i løpet av en dag, jo høyere var risikoen for å pådra seg alvorlig sykdom.

Selv om denne studien er fokusert på middelaldrende menn, mener forskerne å ha grunnlag for at resultatene også kan gjelde for mange andre grupper.

– Men vi kan ikke konkludere med resultatene vi har kommet frem til og at det faktisk vil være tilfelle før vi har undersøkt dette nærmere, heter det i en uttalelse ifølge WebMD.

Les også: Økt risiko for hjertefeil etter assistert befruktning

Sitt midre - lev lenger

Den ferske studien er den siste i rekken som peker på at det å sitte hele dagen kan sette deg i fare for helsemessige bekymringer etter hvert som du blir eldre.

En måte å redusere risikoen på, er å sitte mindre og trene mer. Folk som av jobbmessige eller andre grunner sitter mye i løpet av en dag bør sikre seg regelmessig mosjon, samt å ta flere pauser fra å sitte i løpet av dagen. Ved å følge disse rådene, mener forskerne at mange kan forlenge livet.

Les også: - Stillesitting er den nye epidemien

Studien er publisert i International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden