– Dramatisk mangel på øyeleger

FLERE PASIENTER: Et økt antall eldre og stigende antall pasienter med type 2-diabetes og diabetesrelatert øyesykdom, samt ny behandling har ført til en kraftig økning av antallet øyelegekonsultasjoner. Foto: Colourbox.com
FLERE PASIENTER: Et økt antall eldre og stigende antall pasienter med type 2-diabetes og diabetesrelatert øyesykdom, samt ny behandling har ført til en kraftig økning av antallet øyelegekonsultasjoner. Foto: Colourbox.com

Pasienter må vente lenge på behandling. – Dette er dramatisk. Utdanningskapasiteten må dobles, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dekningen av spesialister i øyesykdommer i Norge er i ferd med å bli bekymringsfull dårlig. Utdanningskapasiteten har vært langt under anbefalingene i årrekke. Mange pasienter venter på time i over ett år, sier overlege Alexander Skau ved Nordlandssykehuset ifølge Dagens Medisin.

I tillegg til endret demografi, med et økt antall eldre og stigende antall med type 2-diabetes og diabetesrelatert øyesykdom, har ny behandling ført til en kraftig økning av antallet konsultasjoner.

Les også: - Barnehodepine ikke knyttet til dårlig syn

Situasjonen beskrives i Norsk oftalmologisk forenings (Norsk øyelegeforening) rapport om kartlegging og fremtidsstatus for øyefaget.

Legeforeningen har regnet ut at fra 2007-2016 må antallet yrkesaktive øyespesialister økes med cirka 50 prosent, for å kunne dekke den økende etterspørselen frem til 2016.

– Dette er dramatisk. Utdanningskapasiteten må dobles. Allerede i 1999 gang vedtok helsemyndighetene at fagområdet vårt skulle prioriteres, men lite har skjedd. Dette er en fortvilende situasjon. Vi er nødt til å prioritere hardt, og det hviler på oss spesialister fordi administrative myndigheter og politikerne ikke klarer å prioritere, sier Alexander Skau til Dagens Medisin.

Les også: Atferdsproblemer kan skyldes dårlig syn

De siste tre årene har nesten halvparten av godkjente øyespesialister kommet fra utlandet. Noe som ikke er uproblematisk, ifølge overlegen.

– Dette bidrar til å skjule en svært lav utdanningskapasitet, og det kan være mindre stabil arbeidskraft. Et annet vesentlig poeng er at underdekningen av øyeleger ikke bare gjelder Norge, men resten av verdenen. Da blir det ikke etisk riktig at vi skal hente ferdige spesialister fra utlandet, sier Skau.

Personvernpolicy