Varsler full storm og kraftig nedbør i nord

Det skal bli full storm i Nord-Norge, ifølge værmelderne. Her er Sørgående hurtigrute Richard With runder Melkøya i storm. Foto: NTB scanpix
Det skal bli full storm i Nord-Norge, ifølge værmelderne. Her er Sørgående hurtigrute Richard With runder Melkøya i storm. Foto: NTB scanpix

Mandag kveld og natt til tirsdag vil Troms, Nordland og Vest-Finnmark rammes av sterk vind og store nedbørsmengder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vil være mye vind langs kysten av hele Nord-Norge. Vinden vil være sterkest i Troms og Vest-Finnmark, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Tromsø til NTB mandag kveld.

«Trakteffekt»

Vindretningen er fra sørvest, ifølge Escobar Løvdahl, som advarer mot spesielt sterk vind i Vestfjorden i Nordland.

– I Vestfjorden er det allerede sterk kuling, og det ventes full storm i løpet av kvelden og natten, sier Escobar Løvdahl.

Årsaken til den sterke vinden i Nord-Norge er at to lavtrykk beveger seg mot kysten, ifølge Meteorologisk institutt, som advarer mot økt snøskredfare og vanskelige kjøreforhold i både Nordland og Troms.

Fare for oversvømmelser

Det ventes store nedbørmengder i Nordland og Troms, og nedbøren kommer som regn i lavtliggende strøk, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er derfor fare for lokale oversvømmelser både som følge av is i elveløpene og is som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier, opplyser NVE.

Også i Nord-Trøndelag det fare for lokale oversvømmelser tirsdag.

Stengte veier

Europavei 69 mellom Honningsvåg og Hønsa og mellom Skarsvåg og Nordkapp er midlertidig stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold og sterk vind, opplyser Statens vegvesen.

Fergestrekningen mellom Bodø og Værøy og mellom Bognes og Lødingen i Nordland er også midlertidig stengt på grunn av sterk vind.