Utvist og domfelt mann får sosialstøtte

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil være sikker på at sosialhjelpsordningen ikke blir misbrukt av personer som har begått kriminelle handlinger og som er utvist fra landet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil være sikker på at sosialhjelpsordningen ikke blir misbrukt av personer som har begått kriminelle handlinger og som er utvist fra landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil gå gjennom regelverket etter at det er kjent at en mann som er utvist fra Norge, blir i landet med bostøtte og sosialstøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann fra Midtøsten som er dømt for voldtektsforsøk og utvist fra Norge, blir likevel i landet med bostøtte og sosialstøtte. Det har han rett til, ifølge Fylkesmannen i Telemark, skrev VG mandag.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) ble kjent med saken søndag og lover en grundig gjennomgang av saken.

– Slik den fremstår nå, strider den mot min oppfatning av hvem som skal ha rett til støtte fra Nav. Jeg har bedt om å få flere fakta på bordet om unntaksbestemmelsen som her er benyttet. Dersom dagens nødhjelpsbestemmelse har slike urimelige utslag, vil jeg endre den. Jeg vil være sikker på at den ikke blir misbrukt av personer som har begått kriminelle handlinger og som er utvist fra landet, sier hun.

Les også: Vold og trusler mot Nav-ansatte nærmere tredoblet

Sonet i Sverige

Mannen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2007. Deretter flyttet han til Sverige, hvor han ble dømt for voldtektsforsøk. Etter at straffen var sonet, kom han tilbake til Norge, sier advokat Bjørn Nærum til VG.

På grunn av dommen er han utvist fra hele Schengen-området. Ifølge Telemarksavisa fikk mannen først innvilget nødhjelp i ti dager, men avslag på søknad om sosialstøtte. Fylkesmannen omgjorde vedtaket, selv om mannen oppholder seg her ulovlig.

– Hvis man ikke selv kan skaffe penger til mat og bolig, skal kommunen stille opp med sosialhjelp til helt nødvendig mat og tak over hodet, sier underdirektør Merethe Solstad hos Fylkesmannen i Telemark.

Les også: Dømt for trygdesvindel med fiktivt barn

– Kan få følger

Leder i Nav Skien, Per Stokstad, mener Fylkesmannens avgjørelse kan få store følger.

– Vi oppfatter at omgjøringen gjelder alle med ulovlig opphold i Norge, uavhengig av hvor de kommer fra, sier han til VG.

Les også: Mann (41) drapstruet NAV-ansatte

Personvernpolicy