– SVT har misforstått

Bjørn Dæhlie, her i aksjon på 50 km klassisk under OL på Lillehammer i 1994, er en av dem som har gått hardt ut mot SVT og deres dopingpåstander i dokumentarserien «Uppdrag Granskning». Arkivfoto: Gunnar Lier Scan-Foto (Scanpix)
Bjørn Dæhlie, her i aksjon på 50 km klassisk under OL på Lillehammer i 1994, er en av dem som har gått hardt ut mot SVT og deres dopingpåstander i dokumentarserien «Uppdrag Granskning». Arkivfoto: Gunnar Lier Scan-Foto (Scanpix)

Dopingskandalen i langrennsmiljøet som SVT er i ferd med å rulle opp, kan være basert på en misforståelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den svenske antidopingseksperten hos Det internasjonale skiforbundet (FIS), Rasmus Damsgaard, som mener at analysene som er gjort i forkant av den kommende «Uppdrag Granskning»-dokumentaren inneholder feil.

Han har sammen med blant andre Norges skipresident Erik Røste sett gjennom den delen av programmet som er ferdigstilt, før den ferdigredigerte dokumentaren skal sendes på svensk TV førstkommende onsdag.

Les også: Navngir norske skihelter i dopingdokumentar

– Resultatene som de har fått inn er analysert med en maskin som ikke er spesielt presis, sier Damsgaard til Expressen.

– Feil maskin

Han mener at SVT, som har brukt resultatene fra en såkalt blodscanner, har misforstått de høye hemoglobinverdiene som programskaperne bruker som kildegrunnlag.

– SVT har misforstått. De hadde blitt opplyst at dette var en labatoriemaskin, men som ikke var det likevel, sier han videre.

Han får støtte fra den norske skipresidenten, Erik Røste, som er spent på hva slags dopingdokumentar svensk TV skal sende . Også han mener at mye av grunnlaget er direkte feil.

– Vi frykter ikke noe, men vi har påpekt noen forhold som absolutt ikke stemmer. Det er spilt inn overfor SVT av oss og andre. Så får vi se hva redaksjonen velger å publisere, sier Røste til NTB.

Rasmus Damsgaard går langt i sin kritikk av programmet, der han også påpeker at det i dokumentaren ikke fokuseres på de skiløperne som man kanskje heller burde hatt blikket på.

– «Uppdrag Granskning» har nedlagt mye tid og arbeid i å fokusere på løpere som ligger i gråsonen, men når det handler om en så upålitelig maskin, er dette feil løpere å fokusere på.

Les også: NRK beklager nok en gang

Noen er mer verdt å følge opp enn andre

Han understreker at alt ved progammet ikke er galt, og mener blant annet at de løperne som er målt med skyhøye resultater fra målingen, likevel er verdt å følge opp.

– Derimot har de resultater fra enkelte skiløpere som er skyhøye. Og når noe er skyhøyt, selv fra disse maskinene, er det verdt å følge opp.

– Dette var noe av det vi påpekte overfor SVT rett etter gjennomgangen. Det var faktafeil og mangelfulle opplysninger. Jeg tror som sagt ikke at dette kommer til å skape store bølger. Jeg hadde gjerne sett at det som publiseres er riktig, sier Erik Røste til NTB.

Programskaperne har antydet at avsløringene som kommer frem i dokumentaren vil komme til å ryste idrettsverden. Store skiprofiler fra 90-tallet, både norske og svenske, har vært i fokus i forkant av sendingen. Blant dem, Norges største langrennsstjerne fra perioden, Bjørn Dæhlie, som har gått hardt ut mot ryktene.

Les også: Dæhlie forbannet på svensk dopingutspill

Også store navn

Rasmus Damsgaard legger ikke skjul på at enkelte navn fra avsløringene til SVT er store, men sier at det som kommer frem neppe vil sjokkere personer som jobber med antidoping.

– Det kommer ikke til å ryste forskere eller personer som har jobbet med antidoping. For alle vet hva som skjedde på 90-tallet, sier han om programmet, som han ellers beskriver som delvis bra, men som han likevel velger å trekke på skuldrene av.

«Uppdrag Granskning» går på lufta på SVT onsdag og har annonsert programavsnittet «Blodracet innom skidsporten» som «sensasjonelt».

Langrennssporten har hatt opp mot 70 dopingsaker siden 2002. Ingen nordmenn har avlagt positive prøver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden