– Vil halshugge Afghanistan-tolker

Illustrasjonsbilde: Stian Lysberg Solum / Forsvarets Mediearkiv
Illustrasjonsbilde: Stian Lysberg Solum / Forsvarets Mediearkiv

Tolkene som har jobbet for norske soldater i Afghanistan vil bli halshugget eller hengt om Taliban tar dem til fange, sier en Taliban-talsmann til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De internasjonale styrkene kan ikke jobbe i Afghanistan uten tolkenes hjelp. Så vi ser på utenlandske soldater og afghanske tolker som ett, sier Taliban-talsmann Qari Yousuf Ahmadi i et intervju med VG.

Avisen har gjennom en serie artikler satt fokus på situasjonen for de afghanske tolkene som har jobbet for norske styrker i Afghanistan.

Omkring 50 afghanere som i flere år har jobbet tett med de norske styrkene i Faryab-provinsen som tolker søkte i fjor sommer asyl i Norge.

Afghanerne ble lovet ferdigbehandling av søknadene før nyttår. Hittil har kun fire av dem fått ja, resten av søknadene er fortsatt til behandling, skriver VG.

For å få opphold i Norge må tolkene bevise at det er farlig for dem å bli værende i Afghanistan.

– Vi er svært ivrige etter å få tak i tolker for å straffe dem. Får vi tak i en tolk, vil vi halshugge eller henge ham, sier Ahmadi til VG.

Avisen skrev forrige uke at tolker har avfyrt våpen i skuddvekslinger med opprørere.

– Vi ser på de afghanske tolkene som en av våre store fiender. De bør henges eller drepes om vi får tak i dem. Uansett om de har jobbet som tolker eller noe annet for de norske styrkene, er livene deres i fare, sier Mullah Obaidullah Akhund - en av Talibans lokale kommandanter i Faryab – til VG på satelittelefon fra et hemmelig sted i Nordvest-Afghanistan.

Personvernpolicy