IKEA Norge garanterer hestefrie kjøttboller

IKEA garanterer at kjøttbollene som selges i de norske varehusene, ikke inneholder hestekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testingen av de norske varene ble varslet for en drøy uke siden, etter at EUs matmyndigheter anbefalte kontroller over hele Europa.

– Vi sier ikke på forhånd hvilke produkter vi tester, det vil bli offentliggjort etterpå, sier seniorrådgiver Ragnhild Arnesen i Mattilsynet til NTB.

Både norske og utenlandske matvarer skal testes, og dypfryste så vel som ferske, understreker Arnesen.

Les også: Hestekjøtt påvist i IKEAs kjøttboller

Garanterer

Den tradisjonelle, svenske spesialiteten som serveres i kafeene hos møbelgiganten, produseres hos Mathuset Holmens i Stavanger. De samme kjøttbollene selges også frosne i poser på 1 kilo.

– Vår leverandør har bekreftet overfor oss, senest i dag, at kjøttbollene ikke inneholder hestekjøtt, men storfe og annet de skal inneholde. Det er viktig for oss at maten inneholder det den skal, sier kommunikasjonssjef Camilla Lindemann hos IKEA Norge.

Viktige

Særlig kjøttbollene er et viktig produkt for IKEA, innrømmer Lindemann.

Mandag gikk retten unna som vanlig på i varehuset på Furuset i Oslo.

Lindemann sier bollene og alt annet som selges i de norske varehusene, er laget av norske råvarer. Dermed skal det ikke være fare for at noe av kjøttet er byttet ut med hestekjøtt. Likevel vil IKEA gjennomføre egne kontroller. Fra før har de DNA-testet sild, laks og elg, nå står svine- og oksekjøtt for tur.

– For to uker siden ble vi ekstra oppmerksomme på dette med hestekjøtt og satte i gang tester internasjonalt, og det kan også være at det norske kjøttet skal testes også, sier Lindemann til NTB.

Mens kjøttbollene er trukket tilbake fra kafeene og frysediskene i de svenske varehusene, går handelen av den tradisjonsrike middagsretten som normalt her i landet.