Amper Klomsæt benektet lekkasje

Sigurd Klomsæt (t.h.) og hans forsvarer Arvid Sjødin i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sigurd Klomsæt (t.h.) og hans forsvarer Arvid Sjødin i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom tidvis til krass ordveksling da advokat Sigurd Klomsæt møtte i Oslo tingrett mandag. Han nekter straffskyld for lekkasjer i 22. juli-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken mot Klomsæt gjelder et forelegg på 20.000 kroner han fikk av Asker og Bærum politidistrikt for grov uforstand i tjenesten fordi han skal ha lekket et bilde av Anders Behring Breivik til mediene.

Klomsæt, som var bistandsadvokat for et av 22. juli-ofrene, nekter kategorisk for å ha noe med saken å gjøre og vil ikke godta forelegget.

Det var tidvis amper stemning i retten da saken startet mandag. Klomsæt startet med å gå til det noe uvanlige skritt å be om at han får ta opptak av rettsmøtet, noe retten ga tillatelse til.

– Du lyver!

Flere ganger underveis kom Klomsæt med kommentarer og anmodninger. Under innledningsforedraget slengte den kjente advokaten, tvers over rommet at aktor, politiadvokat Knut Skavang, bløffet og ikke hadde lest saksdokumenter ordentlig.

Skavang var i ferd med å fortelle retten at påtalemyndigheten ikke hadde fått svar da de kontaktet journalister om de lekkede bildene. Journalistene ville ikke si hvem de hadde fått dem av med henvisning til kildevernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dommer, dette er positivt feil. Du bløffer. Du lyver, utbrøt Klomsæt.

– Hva er det som er feil, da? spurte Skavang, før rettens administrator Hans Bloch-Hoell grep inn for å roe gemyttene. Han mente retten kunne komme tilbake til spørsmålet senere.

Harddisk-beviset

Sentralt i saken er en harddisk fra en av politietterforskernes PC. Forsvaret har bedt om å få en speilkopi overlevert og har fått medhold av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Politiet vil likevel ikke overlevere den, fordi de mener den inneholder en rekke taushetsbelagte dokumenter som ikke har noe med denne saken å gjøre.

Spørsmålet skal behandles i Høyesterett, men dette blir ikke avklart før saken i Oslo tingrett er ferdig. Forsvaret ville likevel ikke be om at saken skulle utsettes.

– Her står vi overfor et tveegget sverd. Klomsæt har et sterkt behov for å få avsluttet saken, samtidig som harddisken vil være vesentlig for sakens opplysning, sa forsvarer, advokat Arvid Sjødin.