Bardals tøffe venting

Anders Bardal ble Norges første verdensmester i liten bakke siden Bjørn Wirkola i 1966. Foto: Scanpix/AFP
Anders Bardal ble Norges første verdensmester i liten bakke siden Bjørn Wirkola i 1966. Foto: Scanpix/AFP

Anders Bardal brøt en 47 år lang forbannelse da han vant normal bakkerennet i VM lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Anders Bardal

Dette er Anders Bardal, som lørdag ble første norske gullvinner i et VM-renn i hopp normalbakke siden 1966:

Navn: Anders Bardal

Født: 24. august 1982 (30 år).

Klubb: Steinkjer.

Gren: Hopp.

Viktigste meritter:

VM: 1 gull, 4 sølv.

OL: 1 bronse.

Skiflygings-VM: 1 sølv, 1 bronse.

Verdenscupen: 5 seirer, 1 sammenlagtseier. (©NTB)

For Bardal var ventingen mellom omgangene det verste. For norsk hoppsport har ventingen på et gull i normalbakken vart helt siden Oslo-VM i 1966, da Bjørn Wirkola vant. Kent Johansens sølv fra VM i 1993 var nærmest.

– Jeg turte aldri helt å tro på det. Jeg prøvde å være i meg selv og tenke på det som skjedde akkurat der og da, ikke på det som skulle skje om en halvtime, forklarte Bardal.

Han ventet en snau time mellom de to hoppene på 103,5 og 100 meter, begge til 3 x 19 i stil.

Les også: Bardal hoppet til VM-gull

Sjefen fornøyd

Anders Bardal har tidligere hatt problemer med å takle presset med å sitt alene igjen på toppen. Men i det siste har hoppveteranen lært.

– Vi har ikke gjort noe spesielt, men han var veldig konsentrert om hva han skulle gjøre i dag. Det er viktig å holde seg til oppgaven. Han har lært at det er viktig å kun tenke på konkurransen og ikke på resultatene. I dag klarte han det på en veldig, veldig god måte, sa landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

– Det var hyggelig å høre av sjefen at jeg gjorde jobben min i dag, sa Bardal.

– Men jeg var veldig nervøs da jeg satt igjen alene på toppen. Noen ganger har jeg vært redd for ikke å klare det nervepresset, men jeg koste meg litt også i dag. Jeg klarte å stenge ute det meste, fortsatte han.

– Jeg fikk dessuten god hjelp. Fordi det snødde måtte de bruke blåsere i ovarennet for å få vekk snøen, og da har man ikke sjanse til å høre noe som helst av hva som skjer. Jeg var stort sett i min egen boble, sa hoppveteranen som virkelig har blomstret etter at østerrikeren Stöckl tok over. I fjor vant han verdenscupen sammenlagt, og han er blitt en hopper som virkelig presterer over to omganger.

Godfølelsen

Bardal fant tidlig godfølelsen i normalbakken i Predazzo og valgte derfor å stå over fredagens kvalifisering.

– Jeg hadde en god følelse, og nå kan man jo si at det var taktisk lurt å stå over kvalifiseringen, men det var jo bare ett hopp, da. Jeg følte at jeg hadde kommet godt i gang i bakken og visste hva jeg skulle gjøre, så da hadde ikke det ene hoppet noe særlig å si, fortalte han.

– Det blir ingen stor feiring, for det er konkurranse igjen allerede i morgen. Så det å lande skal nok gå greit. Jeg skal kose meg med dette i kveld og nyte det. Det blir å se gjennom alle meldingene og Facebook og slike ting. Jeg har jo allerede sjekket Twitter med melding fra Stoltenberg og forskjellig. Så må jeg prøve å nullstille litt til lagkonkurransen.

Anders Jacobsen har lært seg kroppsspråket til Bardal.

– Vi tre som sto og ventet på ham visste at det ville bli gull. Jeg skjønte det tidlig fordi han var så «lugn» og hadde kontroll. Bardal er en lett mann å lese, og han er trygg på det kan skulle gjøre. Dermed vant han med mange poeng, sa Jacobsen, som selv ikke helt lyktes og endte på 19.-plass.

Personvernpolicy