Vil gi hestekjøtt til de fattige

Tysklands utviklingsminister Dirk Niebel synes det er synd å kaste mat, og vil gi den feilmerkede maten med hestekjøtt til de fattige. Foto: Afp / Scanpix
Tysklands utviklingsminister Dirk Niebel synes det er synd å kaste mat, og vil gi den feilmerkede maten med hestekjøtt til de fattige. Foto: Afp / Scanpix

Tysklands utviklingsminister vil gi den skandaløse hestekjøtt-maten til de fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mat inneholdende hestekjøtt merket som storfekjøtt er funnet også i Tyskland. Det tyske forbrukerdepartementet fortalte fredag at de hadde funnet DNA fra hest i 67 av 830 testede produkter.

Les også: Mattilsynet dobler antallet DNA-prøver

Flere tyske politikere tar nå ifølge BBC til orde for å ikke la maten gå til spille.

– Vi kan ikke bare kaste god mat, sier Dirk Niebel.

Den tyske utviklingsministeren støtter derfor et forslag om å distribuere mat hvor det er funnet hestekjøtt til de fattige. Forslaget kommer fra Hartwig Fischer, en prominent politiker fra regjeringspartiet CDU.

– En fornærmelse

– Selv i Tyskland har vi dessverre personer som har det stramt økonomisk, selv når det gjelder mat. Jeg synes ikke vi bare kan kaste god mat her i Tyskland, sier Niebel.

Opposisjonen har motsatt seg ideen, som karakteriseres som absurd, og som en fornærmelse mot fattige mennesker.

En representant for den evangeliske kirken i Tyskland, Bernhard Felmberg, støtter imidlertid forslaget.

– Å kaste mat som kunne blitt konsumert uten risiko er like galt som falsk merking, og det kan ikke være løsningen.

Les også: Matprofessor: Hestekjøtt er bedre enn storfe

Funn av medisiner

Den omfattende matskandalen ble kjent i januar da det ble funnet hestekjøtt i hamburgere i Storbritannia og Irland. Skandalen har siden spredt seg til flere land i Europa og så langt som til Hong Kong.

Storbritannia varslet Frankrike da de fant seks hesteskrotter med medisinen i seg som hadde blitt eksportert til Frankrike i januar. Innen advarselen kom, hadde kjøttet allerede blitt prosessert.

Lørdag sa en talsmann for det franske landbruksdepartementet at hestekjøtt som har inneholdt medisinen Pehnylbutazone sannsynligvis har blitt solgt i Frankrike.

Les også: Medisinrester funnet i hestekjøtt i Frankrike

Medisinen er potensielt skadelig for mennesker, og det er dermed forbudt å gi medisinen til dyr som skal bli menneskeføde.