Medisinrester funnet i hestekjøtt i Frankrike

Nylig fant Findus hestekjøtt i pytt i panne. Foto: NTB scanpix
Nylig fant Findus hestekjøtt i pytt i panne. Foto: NTB scanpix

Hestekjøtt som inneholder medisiner som potensielt er skadelig for mennesker, har mest sannsynlig blitt solgt og spist i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag sa en talsmann for det franske landbruksdepartementet at hestekjøtt som har inneholdt medisinen Pehnylbutazone sannsynligvis har blitt solgt i Frankrike.

Medisinen er potensielt skadelig for mennesker, og det er dermed forbudt i gi medisinen til dyr som skal bli menneskeføde.

Storbritannia varslet Frankrike da de fant seks hesteskrotter med medisinen i seg som hadde blitt eksportert til Frankrike i januar. Innen advarselen kom, hadde kjøttet allerede blitt prosessert.

Selv om deler av kjøttet ble tilbakekalt, har kjøtt fra tre av hestene sannsynligvis nådd forbrukere, sier talsmannen, og legger til at helserisikoen ved å spise kjøttet er liten.

Frankrikes president François Hollande uttalte lørdag at han vil ha en bedre merking av kjøtt i ferdigretter for å unngå flere lignende skandaler.

– Jeg vil at det etter hvert skal være obligatorisk merking av kjøtt i ferdigmat. Inntil dette skjer, støtter jeg alle initiativ for frivillig merking slik at forbrukere kan se hvor maten kommer fra, sier Hollande.

Den omfattende matskandalen ble kjent i januar da det ble funnet hestekjøtt i hamburgere i Storbritannia og Irland. Skandalen har siden spredt seg til flere land i Europa og så langt som til Hong Kong.

Det franske firmaet Spanghero har trolig sendt ut 750 tonn hestekjøtt som biff. (©NTB)

Personvernpolicy