Krysser fingeren for suksess etter Oscar

Kon-Tiki-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg poserer sammen med representanter for de andre filmene som kjemper om Oscar for beste utenlandske film under et pressemøte i Hollywood fredag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kon-Tiki-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg poserer sammen med representanter for de andre filmene som kjemper om Oscar for beste utenlandske film under et pressemøte i Hollywood fredag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

«Kon-Tiki»-gjengen har liten tro på en gyllen statuett, men store forventninger til effekten av Oscar-sirkuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på mange måter nå det begynner. Vi er spente på hva alle disse intervjuene og bildene drar med seg av publikumstall når filmen har premiere i utlandet, sier regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning til NTB.

Kun dager før verdens største filmsirkus braker løs i Hollywood fikk «Kon-Tiki»-gjengen prøvegå den røde løperen utenfor The Kodak Theatre. Kun et fåtall har fått plass i salen under showet, derfor benyttet flere av skuespillerne anledningen til å føle på glamouren når sjansen var til stede.

Nå nærmer måneder med mingling, posering, intervjuer og lobbyvirksomhet seg slutten for de norske filmfolkene. De siste dagene brukes likevel oppmerksomheten fra norsk og internasjonal presse for alt det er verdt.

Les også: Kon-Tiki er vår Oscar-kandidat

Premierer i vente

De neste månedene blir svært viktig for «Kon-Tiki». Da har filmen premiere i USA, Tyskland, Sverige og Danmark. Premieren i USA ble utsatt fordi man ønsket mer tid til markedsføring. Dermed stiger også forventningen om inntjening.

Derfor gjør regissørene og skuespillerne sitt for å spre gode «Kon-Tiki»-vibrasjoner.

– Dette er helt vilt, det er så stor interesse fra hele verden, sier Rønning.

I et hjørne står hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen og humrer litt for seg selv. Han tar kaoset med knusende ro.

– Golden Globe var ingenting i forhold til dette. Nå er det mye mer av alt. Samtidig er de fleste interessert i å snakke med regissørene og ikke meg, så jeg slipper ganske billig unna, sier han.

Amour er favoritt

Samlingen med pressefolk rundt «Kon-Tiki»-gjengen blekner sammenlignet med horden rundt storfavoritten «Amour» fra Østerrike. Også Chiles første Oscar-nominasjon får mye oppmerksomhet denne dagen.

– Vi tror at «Amour» vinner. Likevel er det morsomt å se at oddsen til «Kon-Tiki» stadig blir bedre. Det må jo bety at mange liker filmen, sier Rønning.

Ifølge nettstedet Oddschecker er «Amour» storfavoritt. Langt bak ligger «Kon-Tiki» på delt andreplass med danske «A Royal Affaire».

– Oddsen spiler egentlig ingen rolle. I vår kategori er det en fagjury som bestemmer, og de må ha sett alle de fem filmene for å kunne stemme. De velger den de synes er best, sier Sandberg.

«Kon-Tiki» har så langt spilt inn godt over 80 millioner kroner i Norge, og rundt en million eventyrlystne har sett den på kino. (©NTB)

Personvernpolicy