– Spiser større porsjoner etter lite søvn

MINDRE SØVN, MER MAT: En studie viste at menn valgte større porsjoner av mat etter en søvnløs natt enn etter en natt med åtte timer søvn. (Foto: Colourbox.com)
MINDRE SØVN, MER MAT: En studie viste at menn valgte større porsjoner av mat etter en søvnløs natt enn etter en natt med åtte timer søvn. (Foto: Colourbox.com)

Folk som sover for lite har en tendens til å spise større prosjoner, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svenske forskere som står bak forskningen som antyder at det kan være lurt å styre unna bufféten dagen etter en søvnløs natt.

I studien som er publisert i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology denne uken, har forskere ved Uppsala universitet sett på spisemønsteret til 16 normalvektige menn under buffétlignende forhold, både etter at de ble tvunget til å holde seg våkne hele natten og etter en natt med åtte timer søvn.

Deltagerne ble bedt om å velge porsjonsstørrelser til syv ulike matretter pluss seks mellommåltider.

– Etter en natt uten søvn valgte mennene større porsjoner av den energirike maten, sier hovedforfatter av studien Pleunie Hogenkamp i en pressemelding.

– Det er også interessant å se at de gjorde det både før og etter at de hadde spist frokost, dette antyder at søvnløshet øker matinntaket uavhengig av hvor mett man er.

Les også: - Myte at du trenger åtte timers søvn

Den svenske forskningen føyer seg inn i rekken av studier som har vist at det er en sammenheng mellom søvnløshet og fedme.

En annen studie som ble publisert i fjor i The American Journal of Human Biology fant at synet av hurtigmat etter en søvnløs natt trigget belønningssenteret i hjernen, noe som gjorde maten mer fristende.

Forskning som ble publisert i tidsskriftet Sleep i fjor, fant en forskjell mellom kjønnene når det gjelder søvnløshet og matinntak – for eksempel var tendensen til å overspise blant menn knyttet til økt sult, mens for kvinner var den knyttet til redusert metthetsfølelse.

Personvernpolicy