Valgkampen avrundes i Italia

Komikeren Beppe Grillo, tidligere statsminister Silvio Berlusconi, sittende statsminister Mario Monti og venstresidens leder Pier Luigi Bersani kjemper om stemmene i Italia. Foto: NTB scanpix.
Komikeren Beppe Grillo, tidligere statsminister Silvio Berlusconi, sittende statsminister Mario Monti og venstresidens leder Pier Luigi Bersani kjemper om stemmene i Italia. Foto: NTB scanpix.

Italias politikere gjorde fredag et siste forsøk på å overbevise velgerne foran valget. Venstresidens leder Pier Luigi Bersani ligger best an, men utfallet er langt fra sikkert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er veldig, veldig sikker på seier, sa Bersani i ett av sine siste intervjuer foran valget, som holdes søndag og mandag.

Det er ikke tillatt å drive valgkamp lørdag.

Bersani skulle etter planen avslutte sin innsats med en tale i hovedstaden Roma fredag kveld.

I forkant av talen benyttet han anledningen til å advare mot den store stjernen i årets valg, komikeren Beppe Grillo. Han er ventet å få opptil 20 prosent av stemmene i valget med den antielitistiske Femstjernersbevegelsen.

Les også: Berlusconi frir igjen til italienerne

Ifølge Bersani er Grillos politikk farlig for Italia.

– Det bekymrer meg at han sier vi bør gå ut av euroen, og at vi ikke bør betale vår gjeld. Hvis noen som han vinner, vil vi få trøbbel innen to døgn.

Populær komiker

Grillo fastslo på sin side at det kun er et spørsmål om tid før de etablerte partiene raser ned fra maktens tinder.

– Ingen regjering kan styre et land som ligger i ruiner, sa han til amerikanske CNBC.

Også Grillo skulle holde sitt siste valgkampmøte i Roma fredag kveld. Det var ventet at han ville trekke titusener av mennesker.

Les også: Berlusconi går i strupen på Italias dommere

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi måtte derimot avlyse sine planer for fredagen på grunn av en øyesykdom. Berlusconis høyreallianse har imidlertid fosset fram på meningsmålingene og ligger an til å få 30 prosent av stemmene.

Monti på vippen

Sittende statsminister Mario Monti kan komme på vippen i valget som leder for en sentrumsblokk. Det er ventet at han vil foretrekke å gå i koalisjon med Bersani, men fredag advarte han mot rivalene både til høyre og til venstre.

– Populistene vil utnytte folkets sinne til å ødelegge alt. Dette valget står mellom populister og reformister, sa han i en tale i Firenze.

Ifølge Monti er venstresiden «fanget i en ideologisk tvangstrøye». Berlusconi, derimot, er «vulgær», mener han.

Selv risikerer Monti og hans sentrumskamerater å få så lite som 10 prosent av stemmene i valget.

Ifølge analytikere er det umulig å forutsi valgutfallet.

– Ingenting er sikkert. Ett prosentpoeng kan være skillet mellom kaos og en klar vinner, sier en kilde ved et meningsmålingsinstitutt til nyhetsbyrået Reuters.