Aktor kaller jurysystemet foreldet etter frikjennelse

Førstestatsadvokat Lars Fause var aktor i ankesaken der juryen fredag frikjente en 26 år gammel mann for drapet på Simon Johan Jensen (21) i Honningsvåg 13. november 2011. Fagdommerne satte til side kjennelsen, og saken må nå opp for retten igjen i løpet av åtte uker. Foto: NTB scanpix.
Førstestatsadvokat Lars Fause var aktor i ankesaken der juryen fredag frikjente en 26 år gammel mann for drapet på Simon Johan Jensen (21) i Honningsvåg 13. november 2011. Fagdommerne satte til side kjennelsen, og saken må nå opp for retten igjen i løpet av åtte uker. Foto: NTB scanpix.

Etter nok en drapssak der fagdommere overprøver en frikjennende jury, ber førstestatsadvokat Lars Fause politikerne om å avskaffe dagens jurysystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fause var aktor i ankesaken der juryen fredag frikjente en 26 år gammel mann for drapet på Simon Johan Jensen (21) i Honningsvåg 13. november 2011. Fagdommerne satte til side kjennelsen, og saken må nå opp for retten igjen i løpet av åtte uker.

– Denne saken viser nok en gang at dagens jurysystem er foreldet. Jeg ber her og nå politikerne få slutt på dette. Vi kan ikke ha det slik. Dette er en enorm belastning både for påhørende og tiltalte, sier Lars Fause til NTB.

– Selvforsvar

I ankesaken som denne uken har blitt ført for Hålogaland lagmannsrett, har den tiltalte innrømmet at det var han som knivstakk Simon Johan Jensen i Honningsvåg natt til 13. november 2011.

Les også: 21-åring knivdrept i Finnmark

Men han hevdet dette skjedde i selvforsvar. 26-åringen ble i september i fjor dømt til 12 års fengsel av Nord-Troms tingrett.

Juryen frikjente fredag en 26 år gammel mann for drapet på Simon Johan Jensen (21) i Honningsvåg 13. november 2011. Foto: NTB scanpix.Juryen frikjente fredag en 26 år gammel mann for drapet på Simon Johan Jensen (21) i Honningsvåg 13. november 2011. Foto: NTB scanpix.

Førstestatsadvokaten understreker sterkt at han ikke kritiserer at juryen svarte nei på skyldspørsmålet. Hans kritikk går på at det i en sak som handler om 12 års fengsel eller frikjennelse ikke gis noen begrunnelse.

– Hadde vi hatt en stor meddomsrett i denne saken ville vi hatt et begrunnet resultat som ville vært lettere å akseptere for alle parter. En slik sak kunne også blitt anket inn for Høyesterett dersom noen av partene føler for det. Nå har vi kastet bort tiden i retten, sier Fause.

Varetektsfengslet

Etter at fagdommerne satte til side frikjennelsen, fikk aktor medhold av retten i sin begjæring om at 26-åringen skal varetektsfengsles i åtte uker. Lagretten forutsetter at saken kommer opp på nytt i løpet av åtte uker, og forutsetter i sin kjennelse at 26-åringen er skyldig i og med fagdommernes tilsidesettelse.

Dette er 26-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen sterkt uenig i. Hun påanket fengslingskjennelsen på stedet.

– Jeg ser fengslingen som et rent prestisjeløp fra lokalt politi og de tre fagdommerne som var uenig i frikjennelsen. Min klient er nå en fri mann, men må likevel sitte i varetekt. Dette har jeg aldri vært med på før, sier Mette Yvonne Larsen til NTB.

Aksepterer ikke jury

Hun ser fengslingskjennelsen som et utslag av at heller ikke fagdommerne aksepterer at det er juryen som bestemmer.

– Derfor bruker fagdommerne en unntaksregel for å overprøve juryen. I tillegg fengsler de en mann som ikke ble vurdert som noen fare for lokalsamfunnet. I åtte måneder mens vi ventet på rettssaken var han en fri mann, sier Larsen. (©NTB)

Personvernpolicy