Valgforsker: – Frp er i et klassisk dilemma

Siv Jensen leder et parti som ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen står ved et veiskille og må bestemme seg for strategi: Vil Frp bli rendyrke sin sjel, eller regjere sammen med andre? Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Siv Jensen leder et parti som ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen står ved et veiskille og må bestemme seg for strategi: Vil Frp bli rendyrke sin sjel, eller regjere sammen med andre? Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrale Frp-ere tar til orde for en klarere og mer kompromissløs politikk for ikke å bli forvekslet med andre partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har ledende Frp-skikkelser i tur og orden uttrykt frustrasjon over at partiet er blitt grått og konturløst, og at prisen for å innordne seg et borgerlig fellesskap kan bli for høy. Men oppskriften til Carl I. Hagen er forskjellig fra Siv Jensens.

– Frps bestrebelser på å komme i regjering har helt klart ført til at partiet har dempet tonen i mange saker, sågar flyttet posisjoner. Men med en oppslutning på halvpartens av Høyres, er det mange som etterlyser tidligere tiders skarpere profil. Dette er et klassisk tankekors for et fløyparti, sier Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim til NTB.

Han mener likevel at det er Jensens linje som vil vinne fram på landsmøtet og at hun har kontroll på dette innad i partiet.

Selvpisking

Nestleder Per Sandberg framførte betydelige selvpisking i TV 2 tidligere i uken. Han mente partiet må markere seg tydeligere og ikke la den politiske korrektheten ta overhånd. Konkurransen i mediene er blitt hardere, og Frp sliter i skyggen av et dominerende Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg er også leder av Frps programkomité og rammes således av egen kritikk.

Todal Jenssen mener imidlertid at det kan ha vært en smart grep av Sandberg å forklare for velgerne hva det er partiet forsøker å få til, og hvilke ulike hensyn ledelsen må veie opp mot hverandre for å komme i best mulig posisjon, både før og etter valget.

– Det er en vanlig oppfatning i politiske miljøer at strategidebatten internt for alvor begynner når målingene ligger på rundt 15 prosents oppslutning. Nå er Frp der. Skal de fortsette dagens kurs, legge bånd på seg for å få firepartialternativet til å feste seg blant velgerne, eller skal de gripe til ytterpunktene, for eksempel i innvandringspolitikken, sier valgforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kamp

I et lengre perspektiv har Frp hatt en bemerkelsesverdig framgang. På ettersommeren 2008 var det landets største parti og nesten dobbelt så stort som Høyre. Ved valget i 2009 var Frp også langt større enn Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er situasjonen snudd på hodet. Todal mener at Hagen og Jensen har ulike strategier for å snu utviklingen.

– Hagen har en lang forhistorie med de borgerlige. Han ble ydmyket av Willoch i mange år, og synes han ble tatt for gitt av Bondevik, uten å få noe igjen. Han griper til fortidens virkemidler og vil kalle «en spade for en spade». Jensen smiler heller med, samtidig som hun programmessig kritiserer Høyre for å ligne mer og mer på Ap, sier Todal Jenssen.

Hagen sier til NRK at det for Frp er en klar sammenheng mellom lav velgeroppslutning og utydelig partiprofil. Han mener det overordnede nå er å bygge partiet opp fram mot valget, ikke bare tekkes de andre, for så å forhandle regjeringssamarbeid ut fra styrke.

Todal mener det ikke er soleklart hvilken strategi som vil gi størst uttelling. Det spørs litt hva målet er: bli størst mulig på egen kjøl eller få til et regjeringsskifte sammen med andre?