Stor infokampanje skal hindre dyretragedier

Nylig sultet 400-500 griser i hjel på en gård i Vestfold. Foto: Geir Eriksen / NTB scanpix.
Nylig sultet 400-500 griser i hjel på en gård i Vestfold. Foto: Geir Eriksen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom en rekke møter rundt om i landet skal bønder få informasjon om psykiske problemer og hvordan man kan få hjelp. Målet er å redusere tallet på dyretragedier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltaket ble kjent etter et møte mellom Bondelaget, Småbrukarlaget, Landbrukets HMS-tjeneste, Veterinærforeningen og Mattilsynet torsdag.

Tilsynet innkalte til møtet etter flere alvorlige dyretragedier – den siste i Vestfold, der mellom 400 og 500 griser sultet i hjel nylig.

Be om hjelp

Tanken om en slik møteserie har eksistert lenge, men det har vært usikkerhet blant annet rundt finansiering. På møtet var det enighet om en løsning, og kampanjen skal ledes av Landbrukets HMS-tjeneste, opplyser administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet.

– Alle rundt bordet var enige om at dette er noe vi bare må få til. Det var en viktig følge av møtet, forteller Gjein til NTB.

– Vi fra Mattilsynet skal være med på å informere, rett og slett for å få alminneliggjort psykiske problemer. Det er viktig å få bønder til å innse at det er lov å be om hjelp, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mattilsynet innkaller til møte om dyretragedier

Mattilsynet har i flere år hatt dyrevelferd som et prioritert område, understreker Gjein. Nå skal imidlertid tilsynet igjen se på sine rutiner. Blant annet skal medarbeiderne instrueres om å være spesielt på vakt for signaler på mulige dyretragedier.

Anonym varsling

Etter loven har alle plikt til å varsle Mattilsynet hvis de har mistanke om at dyr lider. På tilsynets nettsider er det en varslingsfunksjon, der folk anonymt kan sende inn en elektronisk bekymringsmelding eller kontakte tilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den er mye brukt, men fremdeles tror vi mange av dem som er nær bøndene – som rådgivere, fôrleverandører, veterinærer og ikke minst de som jobber ved meierier og henter melk – må bli klar over dette, sier Gjein.

Les også: Skrekkbilder fra Mattilsynet

Årlig kommer det 9.000 varsler inn, men mye av dette handler om kjæledyr og hest, ikke husdyr.

Under møtet torsdag kom bondeorganisasjonene med et ønske om å løfte avløserbehovene inn i jordbruksforhandlingene. Avløsere sikrer både et ekstra blikk inn i fjøset og er et forebyggende tiltak for god helse, mener de.

De som deltok på møtet, skal møtes igjen om et halvt år for å tilse at tiltakene er kommet i gang.