PST-topp hevder hemmelige kilder er avgjørende

Politiet trenger informasjon fra hemmelige kilder, hevder Politiets sikkerhetstjeneste. Men PST benekter kategorisk lovbrudd. Foto: NTB scanpix.
Politiet trenger informasjon fra hemmelige kilder, hevder Politiets sikkerhetstjeneste. Men PST benekter kategorisk lovbrudd. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk demokrati og sikkerhet er avhengig av at politiet får informasjon fra hemmelige kilder, hevder Politiets sikkerhetstjeneste. Men PST benekter kategorisk lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Informasjonen PST etterspør skal være relevant for våre lovpålagte oppgaver, og informasjon PST mottar fra kilder som vi ikke har hjemmel til å registrere blir heller ikke registrert, skriver sjef Erik Haugland i Seksjon for kontraekstremisme i Politiets sikkerhetstjeneste i et blogginnlegg torsdag.

Uttalelsen kan relateres til påstander Christian Høibø kom med i Brennpunkt-dokumentaren om sin rolle som infiltratør og informant for det hemmelige politiet.

Han hevdet at «alt ble kartlagt» fra medlemslister i Internasjonale Sosialister til hvem som abonnerte på IS-magasinet Gnisten.

Les også: PST: - Har ikke drevet kartlegging av politiske miljøer

Opplysningene har avstedkommet en rekke kraftige reaksjoner, med mistanke om at PST har drevet ulovlig politisk overvåking av aktivistmiljøet på ytre venstrefløy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ketil Lund, som ledet Stortingets granskingsutvalg for hemmelige tjenester på 1990-tallet, mener dessuten det er vanskelig å se at organisasjoner som Blitz og Internasjonale Sosialister ligger innenfor det Politiets sikkerhetstjeneste skal passe på.

Tviler på lovbrudd

Leder Eldbjørg Løwer for Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, understreker at PST skal skille mellom legitim politisk virksomhet og voldelig ekstremisme, enten den utspiller seg på høyre eller venstre fløy. Hun vil bli svært overrasket dersom personer er blitt registrert i strid med regelverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PST-informant hevder han kastet Breivik ut fra NDL

Utvalgets hovedoppgave blir nå å finne ut om det har foregått politisk overvåking på feilaktig grunnlag, som følge av dokumenter og medlemslister som informanten Christian Høibø hevder han har kopiert og overlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi samarbeider godt med PST og har allerede vært i kontakt med dem om saken som er avdekket i NRK. De sier de vil legge alt til rette for at utvalget får innsyn i alt av interesse, sier Løwer til NTB.

– De hemmelige tjenestene skal ikke begå overgrep mot enkeltindivider, sier hun.

Sprengte nynazist-miljøer

Haugland kommenterer ikke Høibø og det brede omfanget av påstander den tidligere aktivisten kom med spesielt. Men han framholder overfor Dagbladet at ytre venstre i stor trad var uinteressant for PST i tiden da Høibø var informant. 90 prosent av ressursene ble brukt mot høyreekstreme miljøer, hevder han.

Les også: Blitz uten interesse for PST

Haugland poengterer at PST er helt avhengig av informasjon fra hemmelige kilder for å ivareta de sikrings- og forebyggingsoppgavene organet er satt til å gjøre.

– Om det heter Vigrid, Internasjonale sosialister, Rødt eller Unge Høyre er totalt irrelevant for oss. Det er om det finnes enkeltpersoner som er villige til å bruke vold som politisk virkemiddel vi er opptatt av, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å være kilde for PST er en frivillig innsats. Det å være kilde for PST kan innebære risiko, en risiko vi tar på det største alvor, skriver seksjonssjefen.

Les også: PST-agenten dømt for barneporno

Denne type kildekontakt var blant annet avgjørende for politiets innsats for å sprenge nynaztiske- og høyreekstreme miljøer på starten av 2000-tallet, ifølge seksjonssjefen.

I ettertid har innsatsen mot blant annet Boot Boys, Vigrid og senere Norsk Motstandsbevegelse høstet bred anerkjennelse, spesielt fra politisk hold.