Helgeværet best i vest – og i fjellet

Til uka har de fem siste fylkene vinterferie. Blant annet er det fint vær i vente i deler av fjellområdene. Dette bildet er tatt på Skeikampen i Gausdal lørdag. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)
Til uka har de fem siste fylkene vinterferie. Blant annet er det fint vær i vente i deler av fjellområdene. Dette bildet er tatt på Skeikampen i Gausdal lørdag. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)

Sist ut med vinterferie er Buskerud, Oppland, Hordaland og de to nordligste fylkene. Ferierende i nord har ikke det beste været i vente, mens Sør-Norge – særlig i vest og i fjellene – får bra helgevær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt beskriver et værbilde med mange skiftninger i uka som kommer.

– Det beste været blir sørpå, med et høytrykk i helgen og kanskje litt ut i neste uke også. Det betyr rolige vindforhold og lite eller ingen nedbør. Skydekket varierer litt på Sørlandet og Østlandet. Der kan det være litt til og fra med skyer, men iallfall søndag bør det kunne bli ganske fint vær, sier Evensen til NTB.

Finest i helgen

Trøndelag vil imidlertid få en del skyer også over helgen, og det beste været som helhet blir trolig på Vestlandet og i deler av fjellområdene. Vestlandet får noe mer pålandsvær utover uka som kommer, så det fineste været der blir nok i helgen.

Temperaturen i sør ventes å ligge opp mot et par plussgrader på dagtid og ned mot 5-10 minusgrader om natta.

Sjekk været der du er

I nord vil pålandsvind og lavtrykk dominere, og det innebærer en god del nedbør, særlig i Nordland.

Nedbør i alle former

– Nedbøren vil ta alle mulige former. Ved kysten kan det være snakk om en blanding av regn og snø, og i fjellet kommer det i hovedsak som snø. Men det veksler ganske mye med temperaturene, forteller meteorologen.

For onsdag og natt til torsdag denne uka gikk det ut et såkalt OBS-varsel for kyst- og fjordstrøkene i Finnmark på grunn av varslet full storm. Fullt så ille blir det ikke de kommende dagene.

– Det kan bli en vindskjerping fram mot midten av uka. Kuling blir det ganske sikkert over store områder, men stormvarsel tror jeg vi skal vente litt med, forteller Evensen.

Snøskredfare

Særlig i Nordland, men også i Troms og Finnmark, ligger snøskredfaren an til å øke.

– Mildvær, kraftig vind og temperaturstigning er ikke gunstig med tanke på snøskred. Det ser litt skummelt ut utover uka, sier meteorolog Pål Evensen.

Skredvarslingen på nettsiden Varsom.no oppdateres jevnlig, og varselet går foreløpig fram til og med fredag. Følgende områder er oppført med skredfare av grad 3 – betydelig: Alta, Kåfjord, Tamokdalen, Lofoten og Sogn.

Les også: Mot fin vinterferieuke for vestlendinger

Rogaland var først ute med sin vinterferie, i uke 7. I uke 9 står Buskerud, Hordaland, Oppland og Troms for tur. I tillegg har mange i Finnmark fri mandag til onsdag, men her kan det variere mellom kommunene, ifølge nettsiden Timeanddate.nos oversikt.