India vil til Mars i år

DEN RØDE PLANET: India setter kursen for Mars i oktober. Foto: Nasa.
DEN RØDE PLANET: India setter kursen for Mars i oktober. Foto: Nasa.

Indiske myndigheter sier torsdag at landet vil bruke 400 millioner kroner på en romferd til Mars i år for å studere den røde planetens atmosfære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ubemannede Mars-sonden skal skytes opp i oktober av den indiske romfartsorganisasjonen, og vil bruke 300 dager på ferden til planeten. Der skal den samle data om Mars’ klima og geologi, melder AFP.


– Romprogrammet viser Indias vitenskapelige utvikling og kommer til nytte for landet på en rekke områder, sa president Pranab Mukherjee til nasjonalforsamlingen under en tale ved åpningen av parlamentet i New Delhi.

– Flere romferder er planlagt i 2013, inkludert Indias første ferd til Mars og oppskytningen av landets første navigasjonssatellitt, sa han.

India sier Mars-ferden vil markere et betydelig skritt i landets romprogram, som allerede har plassert en sonde på månen og tar sikte på en bemannet ferd i 2016.

En rekke andre land har tidligere sendt sonder til Mars, deriblant USA, Russland, Japan og Kina. India har et godt etablert romprogram, som begynte i 1963, en kilde til nasjonal stolthet. Men programmet har også blitt kritisert da regjeringen strever med å håndtere utbredt fattigdom og store problemer i landets infrastruktur.

Personvernpolicy