Eide svært bekymret for Irans atomprogram

Utenriksminister Espen Barth Eide er svært bekymret for Irans utvikling av sitt atomprogram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utenriksminister Espen Barth Eide er svært bekymret for Irans utvikling av sitt atomprogram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det internasjonale ikkespredningsregimet for atomvåpen kan rakne om Iran skaffer seg atomvåpen. Ikke-vestlige land må slutte å forstå Iran, fastslår utenriksminister Espen Barth Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen møtte han Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs generaldirektør, japanske Yukiya Amano, og andre eksperter i Amanos lederteam.

– Amano bekreftet at vi har en situasjon der vi ikke kan vente noe nærstående gjennombrudd. Det er noe vi alle må være bekymret for. For det er her frontlinjen går hvis vi skal beholde et ikkespredningsregime, sier Eide til NTB.

– Hvis det rakner i Iran, er det stor fare for at andre følger etter, poengterer han, og da tenker han ikke på hva Israel måtte komme til å gjøre.

– Det er særlig i de arabiske land, sunnimuslimske land, at frykten og bekymringen over Irans atomprogram øker, sier Eide.

Han er også opptatt av at tiden man har til rådighet, blir knappere, og at ikke-vestlige land må slutte å vise forståelse for Iran.

– Iran har klart å spille kortene slik at de har hatt en viss forståelse i ikke-vestlige land. Det tror jeg det er viktig at det blir slutt på. For dette er et problem for hele verden.

Saken blir utvidet

Personvernpolicy