– Maten du spiser kan gi deg kviser

KAN GI KVISER: Hvitt brød, ost og melk kan gi eller forverre utbrudd av akne, ifølge ny analyse. Foto: Colourbox.com
KAN GI KVISER: Hvitt brød, ost og melk kan gi eller forverre utbrudd av akne, ifølge ny analyse. Foto: Colourbox.com

Om du vil ha ren hud kan det lønne seg å begrense inntaket av raske karbohydrater og melkeprodukter, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om akne

Mennesker i alle aldre kan få akne, og de fleste har akne noen ganger i løpet av livet. Ofte opptrer akne i pubertetsårene og på bestemte dager i kvinnens menstruasjonssyklus som følge av økt hormonproduksjon.

Huden inneholder mange små hårfollikler eller porer. Hver pore inneholder et hår og en klaseformet talgkjertel. Talgkjertler produserer et oljestoff som kalles sebum, som normalt skilles ut av poren for å smøre håret og huden.

Akne oppstår når en pore blir plugget igjen på grunn av for mye sebum og døde hudceller.

Hvis poren blir bare delvis plugget igjen, og utførselsgangen til hudens overflate forblir åpen, kalles den mørke overflaten til det inntørkede sebumet for svarte komedoner (hudormer, svarte prikker).

Hvis gangen til hudens overflate er blokkert, blir poren infisert og betent, noe som gir en rød, svullen, pussfylt klump som kalles en kvise.

Dypere og alvorligere infeksjoner kan føre til harde knuter under hudoverflaten som kalles cyster.

Kilde: NHI.no

Akne er utbredt i vestlige land, særlig blant ungdommer og unge voksne, men mennesker i alle aldre kan få kviser.

Frem til 1960-tallet var kostholdsendringer den viktigste behandlingen for å få bukt med kviser. Men i løpet av 60-tallet ble det sådd tvil om det faktisk er en kobling mellom dietten og utbrudd av akne, skriver amerikanske forskere i Journal of the Academy of Nutrition and Dietics.

De senere årene har hudpleiere og ernæringseksperter igjen blitt interessert i hvordan kostholdsendringer kan hjelpe dem som sliter med mye kviser.

Nå har forskere ved New York Medical College og New York University sett på forskningen som er gjort på dette feltet de siste 50 årene.

Selv om det ikke finnes veldig mye forskning på feltet, mener forskerne at analysen antyder at visse matvarer gir økt risiko for akne.

Les også: - Deprimerte mer plaget av kviser

Melkeprodukter, loff og hvit ris

Etter å ha analysert studier som er gjennomført mellom 1969 og 2012, som har sett på sammenhengen mellom diett og akne, konkluderer forskerne med at inntak av matvarer med høy glykemisk indeks (raske karbohydrater som hvitt brød, pasta og ris) samt melk og ost kan forårsake og forverre utbrudd av akne.

Forskerne understreker imidlertid at det er nødvendig med mer og mer målrettet forskning på dette feltet, gjerne i form av kontrollerte blind-studier.

Les også: - Huden blir det du spiser

– Behandling er viktig

Inntil man vet mer anbefaler forskerne at de som sliter med kviser, kan vurdere å få individuelle kostholdsråd fra en ekspert.

– Akne kan påvirke livskvaliteten og derfor er behandling av problemet viktig, skriver forskerne i Journal of the Academy of Nutrition and Dietics.

Forskning som ble presentert i fjor på vårkonferansen til Society for General Microbiology i Dublin, viste at naturlige urtepreparater laget med timian som påføres huden kan drepe bakterier som forårsaker akne, skriver AFP Relaxnews.

Personvernpolicy