Snusing på skoler kan bli forbudt

KAN BLI FORBUDT: Regjeringen ønsker forbud mot bruk av snus i skolegården. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)
KAN BLI FORBUDT: Regjeringen ønsker forbud mot bruk av snus i skolegården. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Snusing og røyking på videregående skoler over hele landet bør forbys, mener regjeringen i et forslag til endringer i tobakksskadeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I syv norske fylker er det allerede tobakksforbud på videregående skoler, men nå kan det altså bli forbudt ved lov. Forslaget til endringer i tobakksskadeloven skal behandles av Stortingets helse- og omsorgskomité i begynnelsen av mars. Forslaget innebærer at skoleeier må føre tilsyn med at forbudet er godt varslet og innarbeidet i reglementet.

– Kommunene og Arbeidstilsynet vil også føre tilsyn med at skolene følger opp lovbestemmelsen på samme måte som de fører tilsyn med dagens røykeforbud, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold i Helse- og omsorgsdepartementet til Bergens Tidende.

Men ved Årstad videregående skole i Bergen er ikke alle enige i at forbud mot snus og røyk har noe for seg.

– Hvilken forandring vil det gjøre? spør elev Filip Rødder (20).

Han tror ikke et tobakksforbud vil ha noe å si i praksis. Skolens rektor Sigurd Trageton legger ikke skjul på at det kan bli vanskelig å kontrollere at en slik lov blir overholdt, dersom den skulle bli en realitet.

– Å passe på dem som snuser, er en utfordring. Det er mye lettere å se hvem som røyker. Innendørs kan vi kanskje oppdage det, men utendørs er det vanskelig å følge med på, sier han.

Personvernpolicy