Nordiske hellige krigere i Syria:

- Norge og nordmenn, ikke vårt mål

Flere nordiske krigere har reist til Syria for å kjempe mot regimet. De avviser at de utgjør noen trussel mot Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Flere nordiske krigere har reist til Syria for å kjempe mot regimet. De avviser at de utgjør noen trussel mot Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Nordiske hellige krigere i Syria avviser at de utgjør noen trussel mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer etter at PST, Etterretningstjenesten og Nasjonalt Sikkerhetsråd i går la frem en trusselvurdering for 2013, hvor justis- og beredskapsminister Grete Faremo kunngjorde at den største trusselen mot Norge er ekstreme islamister.

Dette tilbakeviser nå to sentrale lederskikkelser blant nordiske hellige krigere som har reist til krigsherjede områder.

- 13. februar truet en islamfiendtlig etnisk nordmann med tilhørighet i høyreekstreme grupper med å sprenge Stortinget. 27-åringen ble løslatt etter to dager i varetekt, og Grete Faremo anser ikke de høyreekstreme grupperingene som en reell trussel for Norge, men har istedet full fokus på ekstreme islamister, sier de.

Les også: Terrortrente nordmenn utgjør den største trusselen

Trusselvurderinger

I de siste års trusselvurderinger har PST fremlagt at ekstreme islamistiske miljøer er mer involvert i aktiviteter av en operativ karakter enn noen gang tidligere.

De hevder at flere muslimske unge menn har reist til konfliktområder for å få trening og kamperfaring i tillegg til internasjonale kontakter.

De skal også muligens ha deltatt i kamper mot norske og NATO-styrker.

PST mener også at slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge eventuelle terrorhandlinger på norsk jord mot personer i stillingsposisjoner.

- Vi er her for å hjelpe de undertrykte og kjemper mot massemorderen Bashar al-Assad. PST skaper en skremselspropganda, svartmaler muslimer og gjør det vanskelig for muslimske unge menn ved en slik mistenkeliggjøring å være politisk aktive da de kan bli stemplet som ekstreme. Vi har ingen intensjon om å gjøre noe av det PST sier i sin trusselvurdering. Nordmenn og Norge har aldri vært våre mål, vi er her for å hjelpe den undertrykte befolkningen, sier de norske krigerne.

Les også: Ubaydullah Hussain hyller terrorangrepet i Algerie

Skaper fiender

Den ene mannen i slutten av 20-årene mener det er en selvfølge at Norges våpeneksport og krigføring i andre land skaper fiender.

- Det gir næring til folk i disse landene til å stå opp imot urettferdigheten. Deriblant er støtte til det vi kaller terrorstaten USA og Israel mest mislikt.

- Vi har hjerte, vi har moral, vi har regler for krig, og det meste av alt; vi har Allah og profeten Muhammed. Vi er ikke som de vantro som Breivik som dreper uskyldige barn og kvinner.

Kilder forteller at de første krigerne i Syria fra Norge, reiste sommeren 2012. Blant dem var den profilerte Moheyldeen Mohammed, som skal ha hatt et lengre opphold der.

Han er for tiden tilbake i Norge. De to mennene ABC Nyheter har vært i kontakt med oppholder seg for tiden i Tyrkia, og har dermed tatt en midlertidig pause fra krigføringen i Syria.

De ønsker ikke å stå frem med navn og bilde på grunn av sikkerhetsårsaker og hensyn til familiene.

Personvernpolicy