Merkel og Stoltenberg diskuterte energisamarbeid

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse etter sitt møte i regjeringens representasjonsbolig i Oslo onsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse etter sitt møte i regjeringens representasjonsbolig i Oslo onsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.

Angela Merkel og Jens Stoltenberg reder grunnen for at Norge skal få en sentral rolle som leverandør av kraft og gass til Tyskland i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er i dag den nest største gassleverandøren til Tyskland. Den posisjonen blir trolig ytterligere styrket, slik president Angela Merkel signaliserte under lynvisitten i Oslo onsdag.

– Jeg er helt sikker på at Norge også i fremtiden vil ha en viktig rolle i det tyske energimarkedet, sa hun under en pressekonferanse etter et timelangt møte med statsminister Jens Stoltenberg onsdag ettermiddag.

Les også: Merkel kom Stoltenberg i forkjøpet med Robin Hood

Det vitner også enorme investeringer i oppgradering av gassmottaket i havnebyen Emden i Tyskland og byggingen av en ny kraftkabel mellom Norge og Tyskland om.

Tyskland skal legge ned atomkraftverkene og samtidig redusere klimautslippene kraftig, men er ikke selv i stand til å produsere nok energi til å dekke sitt eget behov.

Anslagsvis vil tyskerne måtte dekke 30 prosent av kraftbehovet ved hjelp av leveranser utenfra.

Gjensidig avhengighet

– Tyskland er Norges viktigste partner i Europa og vår største økonomiske partner. De er avhengig av norske gassleveranser, og vi og vår økonomi er avhengig av at tyskerne kjøper gassen vår, sa Stoltenberg.

Sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) var han vertskap for en arbeidsmiddag onsdag kveld. Med i følget hadde Merkel en betydelig delegasjon av energiselskaper som er med for å etablere og forbedre forholdet til sine norske motparter.

– Det er ikke den tyske regjeringen som kjøper Norges gass, men jeg er ikke her alene, poengterte Merkel.

Både Tyskland og Norge ser for seg omfattende utveksling av fornybar energi når kabelen i Nordsjøen er ferdig.

I Stoltenbergs tanker betyr det at Norge skal selge dyr norsk vannkraft til Tyskland når sola ikke skinner og vinden ikke blåser, og kjøpe tilbake billig sol- og vindkraft når tyskerne har kraftoverskudd.

Miljø og sikkerhet

Det var ikke planlagt at avtaler skulle inngås, men, som NTB skrev tirsdag, må møtet ses i sammenheng med norske framstøt for å bli en betydelig større aktør i det europeiske kraftmarkedet.

Les også: Merkel ser ingen snarlig løsning på eurokrisen

EUs ferd mot lavutslippssamfunnet i 2050 er avhengig av at sterkt forurensende kullkraftverk blir stengt ned til fordel for mindre utslippsintensiv kraftproduksjon.

– Norsk gass og norsk vannkraft er veldig viktig i samspillet med den tyske energien og den tyske energipolitikken, både for å sikre energisikkerhet – energiforsyning i Tyskland og Europa, men også for å sikre mer miljøvennlig energiforsyning med reduserte utslipp, sa Stoltenberg.

Den økonomiske situasjonen i Europa var også et selvskrevent tema på møtet mellom Stoltenberg og Merkel.

Stoltenberg ga EU og Tyskland stor anerkjennelse for at den økonomiske krisen i Europa er stabilisert.

Personvernpolicy