Infiltratør-påstander skaper debatt rundt PST

– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sier avdelingsdirektør Tore Risberget i PST til NRK. Foto: NTB scanpix.
– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sier avdelingsdirektør Tore Risberget i PST til NRK. Foto: NTB scanpix.

Stortingets kontrollorgan vil granske infiltratør Christian Høibøs påstander. Samtidig kommer det kritikk mot sikkerhetstjenestens bruk av infiltratører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag forklarte Høibø i NRK hvordan han siden starten på 2000-tallet har vært en av PSTs viktigste infiltratører, og hvordan han har gitt PST opplysninger fra både den ytterste venstresiden og den ytterste høyresiden i norsk politikk.

PST bekrefter at Høibø har vært en viktig kilde for dem i mange år.

Kopierte medlemslister

Høibø har blant annet fortalt om hvordan han kopierte medlemslister i venstreorienterte organisasjoner. PST har ikke lov til å registrere personer kun på bakgrunn av politisk tilhørighet eller medlemskap i en politisk organisasjon.

Sikkerhetstjenesten avviser dette.

– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sier avdelingsdirektør Tore Risberget i PST til NRK.

Les også: PST-informant hevder han kastet Breivik ut fra NDL

– Ut fra den foreløpige redegjørelsen jeg har fått fra PST, er det ikke noe som tilsier at de har brutt instruksen, sier justisminister Grete Faremo om denne saken.

Faremo har bedt om en grundig rapport i forbindelse med opplysningene som har kommet fram.

– Jeg er opptatt av å få klarhet i denne saken. Derfor er jeg også fornøyd med at PST på eget initiativ har kontaktet EOS-utvalget, sier Faremo.

Undersøker saken

Onsdag besluttet EOS-utvalget (Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene) å undersøke påstandene som kom fram i programmet.

– EOS-utvalget har på eget initiativ besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST, og tjenestens bruk av den aktuelle kilden, sier de i en uttalelse.

Les også: PST-agenten dømt for barneporno

Undersøkelsen vil omfatte samtaler med PSTs ledelse og ansatte, samt gjennomgang av tjenestens arkiver og registre.

Kritiserer bruken

Ketil Lund, leder av Stortingets granskingsutvalg for hemmelige tjenester på 1990-tallet, er kritisk til PSTs infiltrering av venstreradikale miljøer i Norge.

Han sier til NRK at han har vanskelig for å se nødvendigheten av at PST skal passe på organisasjoner som Blitz og Internasjonale sosialister.

– Det er alvorlig hvis man ikke har hatt gode grunner til å anta at det skjuler seg elementer i disse organisasjonene som har en helt annen agenda enn det de er kjent for, sier han.

SV-veteranen Hallgeir H. Langeland ser opplysningene som nå har kommet fram som et uttrykk for at sikkerhetstjenesten henger igjen i den kalde krigens tenkning.

– Dette har jeg ment lenge. Den siste avsløringen er nok en illustrasjon på at PST er opphengt i venstreorienterte miljøer. Tjenesten lever i en forgangen tidsalder, sier Langeland til NTB.

Personvernpolicy