Arne Strand: – Arbeiderpartiets varemerke er knust

KRITIKK. Statsminister Jens Stoltenberg får kritikk fra en samlet kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITIKK. Statsminister Jens Stoltenberg får kritikk fra en samlet kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Etter voldsom kritikk i kjølvannet av 22. juli tror redaktøren i Dagsavisen at folkets tillit til Arbeiderpartiet er ødelagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget kritiserer regjeringen for beredskapen 22. juli i sin innstilling om oppfølgingen av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Det er sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke maktet å beskytte innbyggerne, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Et samlet Storting kritiserer dermed regjeringens beredskapsutøvelse. Også de rødgrønne partiene retter kritikk mot seg selv.

Men noe mistillit blir det ikke snakk om.

Les også: Samtlige partier fremmer kritikk mot regjeringen

– Vil slite til valgdagen

Redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, tror Arbeiderpartiet har fått seg et kraftig skudd for baugen. Han tror partiet vil slite med å vinne velgernes tillit i høstens valgkamp.

– Arbeiderpartiets varemerke i hele etterkrigstiden har vært at partiet har vært gode på å styre landet. Nå er det reist store spørsmål ved dette. Varemerket er på en måte knust, og det vil selvfølgelig Arbeiderpartiet slite med helt frem til valgdagen. Dette er ingen god sak for landets største parti bare noen måneder før stortingsvalget, sier Strand til TV 2 Nyhetskanalen.

22. juli-saken er den mest omfattende som er behandlet av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteens oppdrag var å kartlegge årsakene og plassere det politiske ansvaret for det som sviktet 22. juli 2011.

Les også: Stoltenberg slipper trolig mistillitsforslag

Aldeles forbløffende

Kontroll- og konstitusjonskomitéen sier de forventer at regjeringen nå følger opp de tiltakene de har lovet å iverksette for å bedre sikkerheten og tryggheten til innbyggerne.

Tidligere statsminister Kåre Willoch sier til Aftenposten at han er kritisk til det som er avdekket i rapporten.

– Jeg må si at denne kritikken er fortjent. Det som er kommet frem etter 22. juli, avslørte at det var en aldeles forbløffende manglende gjennomføringsevne. Det fortjener nærmest egen forskning å forklare at det var mulig å få en så dårlig gjennomføring av så viktige vedtak. Jeg tror det har noe med forfallet i styringssystemet å gjøre, sier Willoch.

Personvernpolicy