Avdekket ulovlig markedsføring:

Alternative behandlere bryter loven

Enkelte alternativ behandlere påstod at de kunne behandle alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Dette er alvorlige brudd på loven, ifølge Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: Forbrukerombudet
Enkelte alternativ behandlere påstod at de kunne behandle alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Dette er alvorlige brudd på loven, ifølge Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: Forbrukerombudet

Enkelte utøvere påstår at de kan behandle alvorlige sykdommer, som kreft. Dette er svært alvorlig, sier Forbrukerombudet og Helsetilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kontrollaksjon gjennomført av Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn viser at flere tilbydere av alternativ behandling driver ulovlig markedsføring av sine tjenester.

Over hundre nettsider ble sjekket i kontrollaksjonen, hvor hovedfokus var bruk av påstander om at alternativ behandling har effektiv virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser. Det er ulovlig å bruke slike påstander i markedsføring av alternativ behandling, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

Grunnen til at dette er forbudt er at det per i dag ikke finnes anerkjente forskningsresultater som kan bevise at alternativ behandling har slik virkning.

Likevel er det flere som kommer med slike påstander i sine annonser, viser aksjonen.

Les også: Alternativ kreftbehandling kan gi bivirkninger

– Særlig sårbar gruppe

Enkelte utøvere påstod at de kunne behandle alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Dette er alvorlige brudd på loven.

– Denne markedsføringen rettes mot forbrukere i en særlig sårbar situasjon, som etter regelverket har krav på beskyttelse mot slike effektpåstander, sier forbrukerombud Gry Nergård i meldingen.

Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor de alternative behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt.

– Det er svært uheldig dersom pasienter unngår å oppsøke det ordinære helsevesenet på grunn av slike påstander. Derfor er slik markedsføring ikke tillatt, sier fagsjef i Statens helsetilsyn Anne Myhr.

Les også: - Nordmenn er naive

Helt uten pasientrettigheter

Mens Forbrukerombudet og Helsetilsynet deler på tilsynet med markedsføring av alternativ behandling, er det per i dag ingen offentlig instans som fører tilsyn med selve utøvelsen av behandlingen, med mindre det er helsepersonell som står for behandlingen.

Det stilles heller ingen formelle krav til kvaliteten på utdanningen til de ulike behandlingsformene, eller at behandlerne faktisk har utdannelse innenfor behandlingsformen de tilbyr.

Dette betyr at ved alternativ behandling fra andre enn helsepersonell, er forbrukeren i praksis helt uten pasientrettigheter. Dette er ikke bra, mener Forbrukerombudet.

– Forbrukerne må få et sterkere vern. Veldig mange er nok ikke klar over de store forskjellene mellom alternativ behandling og det ordinære helsevesenet. Det føres offentlig tilsyn på veldig mange samfunnsområder, mens alternative behandlere i prinsippet kan gjøre som de vil, så lenge de ikke bryter strafferettslige bestemmelser, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Personvernpolicy