PST-informant hevder han kastet Breivik ut fra NDL

KASTET UT Anders Behring Breivik viste for mye forakt for myndighetene, og ble bedt om [ forlate NDL. Foto: AP Photo/Frank Augstein
KASTET UT Anders Behring Breivik viste for mye forakt for myndighetene, og ble bedt om [ forlate NDL. Foto: AP Photo/Frank Augstein

Mannen som tirsdag sto frem som PST-infiltratør blant venstreradikale, var også aktiv i Norwegian Defence League (NDL). Han hevder han kastet ut Anders Behring Breivik fordi han var for ekstrem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Dagbladet, som siterer fra avhørsdokumentene i 22. juli-etterforskningen.

Det er tidligere kjent at Breivik brukte pseudonymet «Sigurd Jorsalfar» i diskusjoner på nettet.

Christian Høibø, som i NRK Brennpunkt tirsdag fortalte om sine år som PST-informant i blant annet Blitz-miljøet, var i september 2011 til avhør om sitt medlemskap i høyreradikale NDL.

Høiby hevdet da at det var han personlig som, via Facebook, i 2010 ba Breivik (under pseudonym) slutte å delta i debatten.

– Hans retorikk anså vi som for personrettet mot muslimer, og den var heller ikke så politisk ideologisert som NDL ønsket å være. «Jorsalfar» var dessuten markant i sin forakt for nåværende myndigheter, refererer avisa fra avhøret.

Høibø hevdet overfor politiet at han jobbet som journalist med å infiltrere NDL og andre ytterliggående miljøer både på høyre- og venstresiden.

Les også: PST-agenten dømt for nedlastning av barneporno

Les også: Blitz uten interesse for PST

Tidligere NDL-leder Lena Andreassen sier til avisa at Høibø, under aliaset Chris Alexander, var med på å bygge opp hele organisasjonen. Hun sier seg lurt trill rundt.

Dagbladet skriver at Høibø også har gitt Politiets sikkerhetstjeneste informasjon om NDL. Avisa har ikke fått kontakt med ham for en kommentar til saken.

Les også: Ketil Lund kritisk til PSTs bruk av infiltratør

Personvernpolicy