- Skjønner ikke hvorfor Høibø står fram

INFILTRERT: PST innrømmer at Chris Høibø var mangeårig informatør for dem hos Blitz. Ekstremistekspert synes det er langt mer interessant å spørre seg hvorfor Høibø står frem akkurat nå. (Foto: NTB scanpix)
INFILTRERT: PST innrømmer at Chris Høibø var mangeårig informatør for dem hos Blitz. Ekstremistekspert synes det er langt mer interessant å spørre seg hvorfor Høibø står frem akkurat nå. (Foto: NTB scanpix)

Ekstremistekspert Henrik Lunde stiller spørsmål ved motivene til at PST-agenten Christian Høibø står frem i en NRK-dokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld sender Brennpunkt et intervju med en mann som i mange år har informert Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om først Blitz-miljøet og senere det høyreekstreme Norwegian Defence league (NDL).

I dag bekrefter lederen av PSTs operative avdeling, Tore Risberget, at Christian Høibø har gitt dem opplysninger.

Henrik Lunde, styreleder i Foreningen Vepsen som følger ekstreme miljøer og omtaler dette på vepsen.no, lurer på motivene til at Høibø nå står frem.

- En del av meg blir litt fnisete. Jeg skjønner ikke hvorfor han står frem. Det viser seg jo at han også har forsøkt å selge bilder til media, så da har han jo veldig mange forskjellige hatter, sier den tidligere lederen av Antirasistisk senter til ABC Nyheter.

Les også: PST-agenten dømt for barneporno

- Han har altså vært i miljøene for å organisere. Samtidig har han snakket med PST. Og så har han solgt bilder av kompisene sine. Det blir en veldig sammensatt greie, sier Lunde som antyder at 32-åringen kan ha blitt sterkt revet og oversolgt seg i flere sammenhenger.

- For Blitz var det alvorligere da en jente tilknyttet nazistiske miljøer infilterte dem for noen år side. Det var mye verre, sier han.

Henrik Lunde er også spent på om NRK har fått de omtalte miljøene i tale, og hva de eventuelt sier om påstandene fra PSTs informatør.

Falske opplysninger

I en lederartikkel i dag skriver vepsen.no om at også de har vært i kontakt med Høibø, som de omtaler som "Charlie".

De utpeker ham som kilde for at det skal ha eksistert et hemmelig våpenlager for en venstreorientert gruppe som senere viste seg å være oppspinn. Men likevel beholdt PST kontakten.

I følge vepsen.no skal han senere ha gått inn i SOS Rasisme og bidratt til å opprette høyreekstreme NDL på oppdrag av dem (dette avviser SOS Rasisme i en pressemelding i dag).

Les også: Politiet: - Slutt med stigmatisering av Blitz

Leverte opptak av full NDL-leder

Høibø skal ha levert et opptak av en full NDL-leder som fremmet planer om å drepe Jonas Gahr Støre, mens det under PSTs etterforskning skal ha kommet frem at mannen var ufarlig og heller ikke hadde tilgang til våpen.

At PST bekrefter å ha hatt en informatør hos Blitz, viser like gjerne at miljøet nå er uten interesse for dem, tror Lunde.

- Ja. Men det er jo heller ikke noe i nyere historie som sier noe annet om for eksempel Blitz-miljøet, sier Lunde til ABC Nyheter.

Les også: En håndfull personer pågrepet i NDL-demonstrasjon

Neppe den eneste informanten

Han tror sikkerhetspolitiet kan ha flere informatører i miljøene, og at det derfor spiller en mindre rolle for dem at Høibø nå velger å hoppe av.

- Blitz vet jo også at de blir overvåket, og samtidig er det jo rimelig greit å holde oversikten for PST. I de siste åpne trusselvurderingene er det jo også lite om dem, sier Lunde.

- De er jo mer et gateordenproblem. Det har jo ikke vært noe terror knyttet til dem.

Lunde tror det får liten betydning for Blitz som nå fungerer som et åpent ungdomshus, mens det for mer strengt organiserte grupper på venstresiden kanskje kan få paranoien til å bre seg.

- Men både IS og Tjen Folket er jo ganske stramme allerede, sier han med en henvisning til henholdsvis trotskistiske Internasjonale Sosialister og en stalinistisk utbrytergruppe fra AKP.

Personvernpolicy