WHO: - Hormonforstyrrende stoffer er skyld i flere folkesykdommer

COCKTAIL: Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer, blant annet fra kosmetikk og hudpleieprodukter, og denne blandingen kan være skadelig for helsen. Foto: Colourbox.com
COCKTAIL: Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer, blant annet fra kosmetikk og hudpleieprodukter, og denne blandingen kan være skadelig for helsen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorgansiasjon advarer om skadelige effekter av hormonforstyrrende stoffer i en ny, omfattende rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om hormonforstyrrende stoffer

Det har lenge vært kjent at en del stoffer kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr og gi hormonforstyrrende effekter.

Hormoner styrer en lang rekke funksjoner hos mennesker, dyr og planter og er særlig viktig for utvikling og vekst. Fostre og barn/avkom er derfor ofte mest følsomme for påvirkning fra hormonforstyrrende stoffer.

Påvirkningen kan skje ved at stoffene etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket, men mulig innvirkning på kjønnshormonene og da særlig det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har fått mest oppmerksomhet.

Østrogen styrer blant annet kjønnsutviklingen hos fostre og unge individer både hos mennesker og dyr. Hos hanndyr kan påvirkning fra østrogenlignende stoffer medføre en «feminisering».

Noen vanlige hormonforstyrrende stoffer

Parabener: Brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Ethylhexyl Methoxycinnamate: UV-filter. Utbredt i solkrem.

Resorcinol: Fargestoff, brukes mye i hårfarge.

Ftalater: En gruppe kjemikalier som tilsettes PVC-plast for å gjøre den myk.

Bisfenol A: «Byggestein» i plasttypen polykarbonat, en hard og gjennomsiktig plasttype. Har tidligere vært brukt i bl.a. tåteflasker, men det er nå forbudt.

Slik kan du unngå hormonforstyrrende stoffer

  • Se etter svanemerkede produkter. De har vært gjennom en omfattende helse- og miljøsjekk, og inneholder ingen hormonforstyrrende stoffer.
  • Se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kriterier for innholdsstoffer, samt et sett med tilleggskriterier. Blant annet er parfyme totalforbudt.

Kilder: Miljøstatus Norge og Grønn hverdag

– Vi presenterer ny dokumentasjon på koblingen mellom hormonforstyrrende kjemikalier og flere folkesykdommer. Endokrine (hormonrelaterte) sykdommer er vanlige og øker og vi kan vise koblinger til hormonforstyrrende kjemikalier, sier Åke Bergman, professor i miljøkjemi ved Stockholms universitet i en pressemelding.

Bergman har ledet arbeidet med rapporten «State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals – 2012» som ble publisert tirsdag.

Hormonforstyrrende stoffer er en gruppe kjemikalier som blant annet kan skade fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne hos mennesker og dyr. Påvirkningen kan skje ved at stoffene etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner.

Les også: – Ikke bruk denne tannkremen

Knyttes til en rekke sykdommer

I rapporten trekker forskerne frem flere typer forstyrrelser som øker og som kan kobles til hormonforstyrrende stoffer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Kreft – brystkreft, endometriose, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertelkreft øker
  • Fedme/diabetes – har økt over hele verden de siste 40 årene, forekomsten av type 2-diabetes er mer enn fordoblet siden 1980
  • Dårlig sædkvalitet og misdannelser i kjønnsorganene hos unge gutter øker eller er for vanlige
  • Lav fødselsvekt og avbrutte graviditeter (premature fødsler) øker i mange land
  • Brystutvikling – unge jenter får bryster tidligere, noe som kan føre til brystkreft
  • Skjoldbruskproblemer – dette øker hos barn i noen land

– Den viktigste globale oppgaven er å finne en måter å minimere eksponeringen for de kjemikaliene som kan gi forstyrrelser i hormonsystemet og føre til negative helseeffekter, sier Bergman i meldingen.

Les også: Uenige om jenters bryster

- De fleste stoffene ikke testet

Nesten 800 stoffer er eller mistenkes for å være hormonforstyrrende. Men bare en liten andel av disse kjemikaliene har blitt testet for hvilken effekt de har på helsen. De aller fleste av kjemikaliene som brukes kommersielt i dag, har ikke blitt testet i det hele tatt, ifølge forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne mangelen på data skaper betydelig usikkerhet rundt den virkelige risikoen knyttet til kjemikalier som potensielt kan forstyrre det endokrine systemet, skriver de.

Totalt 16 forskere fra 10 land står bak den omfattende rapporten. De peker til slutt på behovet for å utvikle egnede testmetoder som kan avsløre disse stoffene både i miljøet og i produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne utviklingen må skje gjennom mer forskning og bedre samarbeid mellom forskningsmiljøene, mener forskerne.

Les også: Knytter forurenset brystmelk til testikkelkreft

Norsk bidrag

Forskningssjef Georg Becher ved Folkehelseinstituttets avdeling for miljøgifter har bidratt til den snaut 300 sider lange rapporten med sin kompetanse om menneskers eksponering for miljøgifter.

– Rapporten fremhever betydningen av det forsknings- og overvåkingsarbeidet som utføres ved Folkehelseinstituttet for å øke kunnskapen om hvordan og i hvilken grad den norske befolkning eksponeres for skadelige stoffer, sier Becher i en pressemelding.

Den nye rapporten retter seg mot politikere og andre beslutningstagere og er en oppdatering av en rapport fra 2002.

Sjekk produktene med hormonsjekk-app

Forbrukerrådet lanserte i 2011 app'en «Hormonsjekk» for å hjelpe forbrukere med å unngå farlige stoffer som ofte befinner seg i sminke og hudpleieprodukter.

Forbrukerrådet opplyser til ABC Nyheter at appen er blitt lastet ned om lag 140.000 ganger.

App'en ble laget etter at en rapport fra danske myndigheter advarte gravide mot å kjøpe kosmetikk som inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Les mer: - Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer