TV-kanal:

– Newtown-drapsmann kopierte Breivik

En politimann holder øye med trafikken i forkant av et folkemøte om våpenkontroll i Newtown i desember. Skolemassakren i byen har ført til ny debatt om våpenlovene i USA. Foto: Reuters
En politimann holder øye med trafikken i forkant av et folkemøte om våpenkontroll i Newtown i desember. Skolemassakren i byen har ført til ny debatt om våpenlovene i USA. Foto: Reuters

Mannen som sto bak skolemassakren i Newtown i USA, ville drepe flere enn Anders Behring Breivik, ifølge TV-stasjonen CBS. Politiet avviser påstanden og sier de ikke har fastslått motivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Newtown-massakren:
  • 14. desember i fjor ble 20 barn, i alderen seks til syv år, og seks ansatte drept i en skytemassakre på barneskolen Sandy Hook i småbyen Newtown i Connecticut.
  • Gjerningsmannen, 20 år gamle Adam Lanza, hadde tidligere på dagen drept sin egen mor. Han tok til slutt sitt eget liv.
  • Lanza blir beskrevet som stille og tilbaketrukket. Hans bror mener han led av personlighetsforstyrrelser.
  • Skolemassakren er den nest verste i USAs historie, og har ført til fornyet debatt om landets våpenlover.

Ifølge CBS er det kilder i politiet som har opplyst at massedrapsmannen Adam Lanza var inspirert av Breivik.

Den amerikanske 20-åringen skal ha vært fullstendig besatt av Breivik, og målet med massakren på barneskolen i Newtown var angivelig å overgå terroraksjonen i Norge.

Påstanden avvises imidlertid offisielt av de amerikanske etterforskerne.

Les også: Amerikanere har levert inn 1137 skytevåpen

– Alt dette er spekulasjoner. Det finnes ikke noe grunnlag for CBS' sak. Vi har ikke etablert noe motiv, sier Paul Vance fra politiet i delstaten Connecticut til TV-stasjonen CNN.

– Voldelige dataspill

CBS' kilder hevder at Lanza angrep barneskolen i Newtown fordi den var et lett mål hvor mange mennesker var samlet på ett sted. 20 førsteklasseelever og seks voksne ble drept før 20-åringen tok sitt eget liv. I tillegg drepte han moren sin før han ankom barneskolen 14. desember i fjor.

I likhet med Breivik skal Lanza ha vært svært opptatt av voldelige dataspill. 20-åringen forsøkte å leve ut fantasier fra spillverdenen, hevder politikildene CBS har snakket med.

Lanza forestilte seg angivelig at han fikk en høyere poengsum jo flere mennesker han drepte.

Les også: Massedrapsmannen var en einstøing

Morens våpen

Ifølge kildene brukte 20-åringen «talløse timer» på skytespill i kjelleren i huset hvor han bodde sammen med moren sin. Han pleide å spille alene i et rom uten dagslys.

Lanza var også ofte på en lokal skytebane sammen med moren. Hun var våpeninteressert, og de to pleide å dra sammen til skytebanen for å trene.

De tre våpnene Lanza brukte i skolemassakren, var alle registrert i morens navn. Selv ble hun drept med et fjerde våpen før sønnen satte kursen mot barneskolen Sandy Hook.

Flere kilder har tidligere opplyst at Adam Lanza hadde psykiske problemer. Han beskrives som intelligent, men også som en einstøing som hadde problemer med å få venner.

Dersom det stemmer at 20-åringen ønsket å drepe flere enn Anders Behring Breivik, så ble ikke dette makabre målet nådd.

69 mennesker ble drept av Breivik på Utøya 22. juli 2011. Bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet kostet åtte mennesker livet.

Strengere lover

Skolemassakren i Newtown er en av de verste i USAs historie, og tragedien har utløst en ny debatt om landets liberale våpenlover.

President Barack Obama har lagt fram flere nye forslag som skal begrense tilgangen på skytevåpen. Han vil forby mange typer halvautomatiske våpen og innføre grundigere sjekk av våpenkjøpernes bakgrunn.

Det kan imidlertid bli vanskelig å tiltakene vedtatt, siden mange av republikanerne i Kongressen er innbitte motstandere av strengere våpenlover.

Les også: - Gjerningsmann i krangel med skolen før massakre

Også våpenindustriens lobbygrupper og mange vanlige amerikanere på den politiske høyresiden er imot å stramme inn lovverket.

Som et alternativ til Obama tiltak har lobbygruppen National Rifle Association (NRA) foreslått å utplassere væpnede vakter ved alle USAs skoler for å unngå nye massakrer som den i Newtown.

Personvernpolicy