Solhjell fikk ingen løfter om Moland og French

TOK OPP DØDSDOM: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte mandag Kongos visestatsminister og budsjettminister Daniel Mukoko Samba i Kinshasa. (Foto: MD / NTB scanpix)
TOK OPP DØDSDOM: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte mandag Kongos visestatsminister og budsjettminister Daniel Mukoko Samba i Kinshasa. (Foto: MD / NTB scanpix)

Miljøvernministeren fikk ingen løfter da han tok opp situasjonen for de dødsdømte nordmennene i møter med regjeringstopper i Kongo mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg opplever at de er imøtekommende. Men det er veldig langt fra det, til at det skjer en reell utvikling i saken. Jeg har ikke fått med meg noen løfter, sier Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB etter samtaler mandag med visestatsministeren, finansministeren og miljøvernministeren i Kongo.

Solhjell er i landet for å diskutere et tettere samarbeid mellom de to landene for å redde regnskogen.

Samtidig benytter han altså anledningen til å ta opp skjebnen til de to nordmennene, Tjostolv Moland og Jushua French, som sitter fengslet med dødsdommer hengende over seg.

– De var forberedt

– Jeg formidlet vår bekymring for at de sitter i fengsel med dødsdom, og våre bekymringer for deres helsetilstand. De var forberedt på at temaet ville komme opp, og viste godt kjennskap til saken, sier Solhjell på telefon til NTB.

Om koblingen mellom flere regnskogmillioner fra Norge og Moland/French-saken, sier Solhjell at kongoleserne ser at det er to forskjellige saker.

Tidligere mandag langet Elisabeth Løland, leder av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), ut mot Solhjell.

Hun beskyldte ham for å bruke bistandspenger som et pressmiddel i Moland/French-saken.

– Regnskogpenger skal ikke brukes til å kjøpe noen fri, presiserte Solhjell på Twitter mandag kveld.

Les mer: - Misbruker bistandspenger for å hjelpe Moland og French

Korrupsjon

Norge har siden 2009 bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskog i Kongo. 70 av dem er allerede utbetalt.

– Mitt klareste budskap i alle samtaler om regnskogsamarbeid er at Norge har nulltoleranse for korrupsjon. Det blir ikke utbetalt en krone før vi er sikre på at pengene går til vern av regnskogen. Dette vet selvfølgelig kongoleserne, og som verdens nest største regnskogland er også de opptatt av å verne regnskogen. Men landet har et stort problem med korrupsjon og styresett, sier Solhjell til NTB.

Les også: Joshua French har mistet troen på retur til Norge

Personvernpolicy