Röyksopp i krangel om hvem som skrev låt

Svein Berge (i midten) og Torbjørn Brundtland i Röyksopp møtte mandag i Bergen tingrett anklaget for plagiat. Bak står aqdvokat Harald Bjelke jr. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Svein Berge (i midten) og Torbjørn Brundtland i Röyksopp møtte mandag i Bergen tingrett anklaget for plagiat. Bak står aqdvokat Harald Bjelke jr. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Plagiatsaken som Rune Lindbæk har anlagt mot elektronikaduoen Röyksopp startet mandag i Bergen tingrett. Bandet har samtidig gått til motsøksmål mot Lindbæk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lindbæk har gått til sak mot Röyksopp fordi han mener han bør stå som rettighetshaver for Röyksopp-låta «A Higher Place».

Rune Lindbæk, som er Röyksopps tidligere samarbeidspartner, mener melodien er stjålet fra «Lift» fra 1997, der Lindbæk står oppført som rettighetshaver sammen med Torbjørn Brundtland, den ene halvparten av Röyksopp.

Solgte millioner

«A higher place» ble utgitt på albumet «Melody A.M.» fra 2001, som solgte millioner av eksemplarer.

Lindbæk krever sin del av inntektene i årene fremover, oppreisning på 100.000 kroner, samt i underkant av 65.000 kroner av inntektene fra mai 2009, siden pengekrav fra før dette tidspunktet er foreldet.

Röyksopp har svart Lindbæk med et motsøksmål. Duoen – som foruten Brundtland består av Svein Berge – mener Lindbæk ikke har opphavsrettigheter til «Lift» og at han dermed heller ikke har opphavsrett.

Fikk høre låtene

Lindbæks prosessfullmektig, advokat Marius Øvrebø-Engemoen, spilte mandag av flere versjoner av de to låtene. Blant annet fikk retten høre en versjon der «Lift» var gjort om til samme tempo som «A Higher Place», skriver Bergens Tidende.

En undersøkelse utført av briten Peter Oxendale i 2008 konkluderer med at låtene ikke er identiske, men at de likevel er så like at dersom Lindbæk står som komponist av «Lift», burde han gjøre det for «A Higher Place» også.

Advokaten trakk også fram at Torbjørn Brundtland i Röyksopp har signert papirene for «Lift» som er sendt inn til rettighetsorganisasjonen TONO. Ifølge denne registreringen står Brundtland og Lindbæk sammen bak låten.

– Begrenset medvirkning

Brundtland mener på sin side at han laget låten alene.

I retten hevdet Röyksopps prosessfullmektig, advokat Harald Bjelke jr., at Lindbæk sørget for å bli kreditert for mye musikk han har spilt en liten rolle i utformingen av, skriver Nordlys.

Overfor avisa avviser Lindbæk dette.Det er satt av fem dager til saken i Bergen tingrett.

Personvernpolicy