Krever fengsel for Christoffers mor

Aktor Kjetil Baustad Egelie mener moren til Christoffer Gjerstad Kihle bør straffes for passiv medvirkning til sønnens død i 2005 og la mandag ned påstand om fengsel i to år seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget fengsel under ankesaken i Agder lagmannsrett. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix.
Aktor Kjetil Baustad Egelie mener moren til Christoffer Gjerstad Kihle bør straffes for passiv medvirkning til sønnens død i 2005 og la mandag ned påstand om fengsel i to år seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget fengsel under ankesaken i Agder lagmannsrett. Foto: Peter Tálos / NTB scanpix.

Påtalemyndigheten mener moren til Christoffer Gjerstad Kihle bør sone fire måneder av en dom på to og et halv år fordi hun ikke gjorde noe for å avverge mishandlingen som tok livet av sønnen i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en svært alvorlig sak. En ung gutt med store lidelser, fatal utgang og tiltaltes passivitet gjorde det mulig. Christoffer var i en skremmende og svært vond situasjon både fysisk og psykisk og fikk ikke hjelp av de nærmeste. Derfor veier allmennpreventive hensyn også tungt i denne saken, sa aktor Kjetil Baustad Egelie da han la ned påstanden. Moren er tiltalt for passiv medvirkning.

Påstanden mot den 38 år gamle moren under ankesaken i Agder lagmannsrett er i tråd med dommen fra Tønsberg tingrett i fjor.

Les også: Stefaren til Christoffer banket opp i fengsel

Den gang ba påtalemyndigheten om betinget straff. Tingretten mente imidlertid at deler av straffen burde sones og dømte henne til 120 dagers ubetinget fengsel av straffen på to og et halvt år.

Mandag la Egelie ned påstand om det samme og skjerpet således sin egen påstand fra forrige runde i retten.

Dom i saken faller 4. mars.

Banket opp

Aktor Egelie startet prosedyren med en grundig gjennomgang av den åtte år gamle saken. Stefaren ble i 2009 dømt for vold og mishandling av Christoffer med døden til følge. Den åtte år gamle gutten i 2005, men det skulle gå enda lang tid før moren ble rettsforfulgt.

Aktor trakk også fram at den lange behandlingstiden i retten og den massive medieomtalen som formildende omstendigheter for moren. Han utdypet etterpå at uten disse omstendighetene ville det blitt påstand om en helt ubetinget fengselsstraff.

Les også: Politimester innrømmer feil i Christoffer-saken

Søndag ble den 40 år gamle stefaren banket opp av en annen innsatt i Bastøy fengsel, hvor han soner sin straff på åtte års fengsel. Han ble sendt til sykehus med skader. Dette ble ikke nevnt under prosedyrene i konas straffesak mandag.

Saken vokser

Morens forsvarer, advokat Thomas Randby, trakk i sin prosedyre fram det umåtelige presset det har vært i saken for å få moren dømt.

Forsvareren sa gjentatte ganger at hennes ektemanns vold mot stesønnen ikke var noe kvinnen nødvendigvis måtte ha hatt mistanke om. Verken skole, SFO, sykehuset eller noen andre fant grunn til å holde Christoffer unna stefaren, mens det samme kravet i ettertid er blitt stilt overfor moren, påpekte han.

– Det er ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at hun forsto at Christoffer ble utsatt for vold, sa Randby.

Kunne forstått

Straffesaken har vært mer omfattende enn de to rettsrundene som dømte ektemannen. Forsvareren har gjentatte ganger antydet at rettsoppgjøret mot moren ikke vil stanse før Høyesterett har sagt sitt.

En rekke nye vitner i saken mot moren har ifølge aktor fortalt at Christoffer Gjerstad Kihle klart ble utsatt for vold fra stefaren over lang tid før han døde i februar 2005.

Aktor mener moren burde ha forstått dette, og senest da hun dagen før dødsfallet var innkalt til et møte på skolen hvor sønnens mange skader var tema.

– Påtalemyndigheten mener det er bevist at den tiltalte etter dette møtet forsto at stefar var voldelig. Og at hun holdt det som sannsynlig at han ville være voldelig igjen, sa Egelie. Han sa også at kvinnen også kunne ha innsett muligheten for at Christoffer kunne dø av skadene.

Måtte reddes

Aktor beklaget overfor lagmannsretten at moren og stefaren ikke var blitt stilt for retten samtidig, og at det har tatt så langt tid før tiltalte ble stilt for retten.

Påtalemyndigheten har tatt betydelig selvkritikk for etterforskningen og iretteføringen etter Christoffers død i 2005.

Det tok tre år før stefaren ble tiltalt i saken, og en rettsforfølgelse av moren kom ikke i gang før Christoffers biologiske far anmeldte henne. Saken ble først henlagt før Riksadvokaten beordret saken behandlet.

Personvernpolicy