Hugo Chávez hjemme i Venezuela

HJEMME IGJEN: Venezuelas president Hugo Chávez er tilbake i hjemlandet etter en kreftoperasjon på Cuba. Foto: Ministry Of Communications (Handout/EPA)
HJEMME IGJEN: Venezuelas president Hugo Chávez er tilbake i hjemlandet etter en kreftoperasjon på Cuba. Foto: Ministry Of Communications (Handout/EPA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president Hugo Chávez er tilbake i hjemlandet for første gang siden han ble kreftoperert på Cuba før jul. Han behandles nå på et militært sykehus i den venezuelanske hovedstaden Caracas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hugo Rafael Chávez Frias:
  • Født 28. juli 1954.
  • President i Venezuela siden 1998, gjenvalgt i 2000, 2006 og i oktober i fjor.
  • Tidligere yrkesmilitær, tok del i et mislykket kupp i 1992
  • Ble selv utsatt for et mislykket kuppforsøk i 2002.
  • Står for en sosialistisk ideologi som han har døpt «bolivarisme» etter Sør-Amerikas frigjøringshelt Simón Bolivar.
  • Chávez har det siste året fått behandling for kreft på Cuba, men hevdet i valgkampen i høst at han var frisk.
  • Etter valgseieren viste det seg at sykdommen hadde forverret seg. 10. desember dro Chávez tilbake til Cuba, hvor han gjennomgikk sin fjerde kreftoperasjon.
  • På grunn av komplikasjoner kunne han ikke avlegge eden for en ny presidentperiode som planlagt 10. januar.

Venezuelansk fjernsyn viste mandag bilder av regjeringsmedlemmer som jublet over at Chávez er kommet hjem. Minister for vitenskap og teknologi Jorge Arreaza, som også er presidentens svigersønn, sa at Chávez dro rett fra flyplassen til sykehuset.

– Vi er kommet hjem til vårt fedreland Venezuela. Takk, Gud. Takk, mitt elskede folk, het det i en melding fra Chávez på Twitter. 58-åringen gikk gjennom en seks timer lang kreftoperasjon i Havanna på Cuba 11. desember i fjor.

Les også: Opposisjonen krever svar om Chávez' helse

Beviser

Han har ikke vist seg offentlig siden da, og bilder av Chávez som ble offentliggjort fredag, var de første bevisene på at han fortsatt er i live.

– Jeg holder fast ved troen på Jesus Kristus og på tilliten til mine leger og sykepleiere, het det i twittermeldingen mandag,

Chávez fikk stilt kreftdiagnosen i 2011. Etter operasjoner og behandling erklærte han seg frisk før valget i oktober – som han vant med rundt 54 prosent av stemmene – men han fikk et tilbakefall og måtte opereres igjen i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var for syk til å returnere til den planlagte innsettelsesseremonien, som skulle vært holdt i januar. Den er fortsatt utsatt på ubestemt tid. Visepresident Nicolás Maduro har styrt Venezuela i Chávez' fravær.

Les også: Nyttårsfeiringen avlyst i Venezuela

«Komplisert»

Selv om presidenten nå tydeligvis er frisk nok til å tåle en flere timer langt flyreise, hersker det fortsatt stor usikkerhet om helsetilstanden hans, skriver nyhetsbyrået Reuters. Medarbeidere betegner tilstanden som «komplisert».

Det er imidlertid ingen tvil om at han vil få en varm velkomsthilsen fra sine mange støttespillere blant Venezuelas 29 millioner innbyggere. Straks nyheten om hjemkomsten ble kjent, begynte fyrverkeriet å sprake over flere nabolag i Caracas.

Chávez har gjort seg kjent for sin sjenerøse bruk av Venezuelas oljerikdom til å bedre levekårene for landets fattige. Han er samtidig hard i ordbruken mot sine politiske motstandere og ikke minst mot USA.