Rester av meteoritten funnet i Russland

En politimann står ved et hull i isen på innsjøen Tsjebarkul. Lokale myndigheter tror hullet oppsto da en bit av meteoritten traff innsjøen. Foto: Reuters
En politimann står ved et hull i isen på innsjøen Tsjebarkul. Lokale myndigheter tror hullet oppsto da en bit av meteoritten traff innsjøen. Foto: Reuters

Russiske forskere har funnet rester av meteoritten som eksploderte i luften i nærheten av byen Tsjeljabinsk før helgen. Se video nederst i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Viktor Grohovskij fra Det føderale universitetet i Ural til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Det dreier seg om en steinmeteoritt med et jerninnhold på rundt ti prosent, forteller forskeren.

Biter av steinen fra verdensrommet er blitt funnet i innsjøen Tsjebarkul, og Grohovskij tror meteoritten vil bli oppkalt etter innsjøen og byen med samme navn som ligger like ved.

Over 1.000 mennesker ble skadd da meteoritten eksploderte i lufta fredag. Mange ble truffet av glassplinter fra vinduer som ble knust av trykkbølgen fra eksplosjonen.

Les også: Meteorregn skapte panikk i Russland

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA anslår at meteoritten hadde en diameter på 15-17 meter. Vekten anslås til 7.000-10.000 tonn.

Luftmotstanden varmet steinen opp til en glødende ildkule idet den for gjennom atmosfæren i overlydsfart. Da den eksploderte, ble det utløst 30 ganger så mye energi som da USA slapp en atombombe over den japanske byen Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.

Personvernpolicy