Rapport: – Mange barn dør fordi de ikke ammes

Morsmelkerstatning står på hylla i et apotek i Hongkong. Selskaper som produserer morsmelkerstatning forsøker å undergrave politikk som skal fremme amming, hevdes det i en fersk rapport. Foto: Reuters / NTB scanpix
Morsmelkerstatning står på hylla i et apotek i Hongkong. Selskaper som produserer morsmelkerstatning forsøker å undergrave politikk som skal fremme amming, hevdes det i en fersk rapport. Foto: Reuters / NTB scanpix

Redd Barna mener aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning undergraver kampen for amming. Rundt 100 barneliv kunne vært reddet hver eneste time, hvis barna fikk morsmelk fra de ble født.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Altfor få barn får «supermaten» morsmelk, heter det i en rapport organisasjonen legger fram mandag.

Over 800.000 liv kan reddes hvis nyfødte blir ammet innen den første timen etter fødselen, ifølge rapporten. Morsmelk hjelper nemlig den lille kroppen til å få i gang immunforsvaret.

Hvis barn i tillegg blir fullammet de første seks månedene av livet, har de 15 ganger lavere risiko for å få lungebetennelse og 11 ganger mindre risiko for diaré.

Men mange nyfødte får ikke melk fra mors bryst, til tross for at ekspertene er samstemte om at det er det billigste og tryggeste de kan få. Andelen av verdens kvinner som ammer sine barn har stagnert, ifølge Redd Barnas rapport.

Kultur og helsearbeidere

Paul Bulcke toppsjef i Nestle, la nylig fram konsernets resultater for fjoråret. Selskapet hevder de har en streng praksis for å oppfylle WHOs anbefalinger på området. Foto: Reuters / NTB scanpixPaul Bulcke toppsjef i Nestle, la nylig fram konsernets resultater for fjoråret. Selskapet hevder de har en streng praksis for å oppfylle WHOs anbefalinger på området. Foto: Reuters / NTB scanpix

Årsakene er flere, blant annet mangelen på jordmødre og helsesøstre i fattige land og tradisjoner om å gi babyer annen drikke, slik som kumelk, vann eller kaffe.

Mangelen på permisjonsordninger gjør det også vanskelig for mødre å gi bryst.

Men rapporten viser også at barnematprodusenter mange steder fortsatt jobber for å få nybakte mødre til å bruke morsmelkerstatning på flaske i stedet for pupp.

Les også: Norske mødre skammer seg over å amme

Det øker faren for at de nyfødte får i seg skittent vann, som morsmelkerstatningen kan bli blandet med, og at de får i seg for lite næring, fordi fattige mødre sper ut pulveret mer enn anbefalt.

Verdens helseforsamling, det øverste organet til Verdens helseorganisasjon, anbefaler at morsmelkerstatning ikke markedsføres overfor mødre eller helsearbeidere.

– Gir vareprøver og gaver

Nestlé, som er verdensledende på morsmelkerstatning, har helt siden 1970-tallet vært kritisert for å markedsføre morsmelkerstatning i fattige land.

Ifølge rapporten fra Redd Barna driver Nestlé og deres konkurrenter fortsatt «aggressiv markedsføring» av slike produkter i lavinntektsland, særlig i vekstland i Asia. Bransjen anklages for å drive lobbyvirksomhet for å svekke lover som skal fremme amming.

Helsearbeidere i Pakistan blir kontaktet av Nestlé og andre barnematprodusenter og får gaver, ifølge en undersøkelse hjelpeorganisasjonen har gjort. I Kina er vareprøver gitt direkte til mødre, blant annet fra Nestlé, ifølge en annen undersøkelse det vises til. Dette bryter med markedsføringsreglene til WHO, som Nestlé sier de har sluttet seg til.

Les også: - Amming gir høyere IQ

– Det er helt imot våre retningslinjer å dele ut prøver eller gaver. Vi har bedt Redd Barna om å gi oss mer informasjon, slik at vi kan undersøke dette, sier Janet Voûte, som er sjef for samfunnskontakt ved Nestlés hovedkontor i Sveits til NTB.

Hun sier det heller ikke er lov for Nestlé-ansatte å ta direkte kontakt med mødre.

Dersom det viser seg at opplysningene fra Pakistan og Kina stemmer, vil Nestlé gjøre tiltak for å korrigere dette, opplyser Voûte.

– Undergraver

Morsmelkerstatninger utgjør en stor del av den verdensomspennende industrien for barnemat, med en andel på over 25 milliarder dollar av denne industriens samlede salg på 36 milliarder.

– Kommersielt er det i produsentenes interesse å undergrave amming for på den måten å begrense bruken av det rivaliserende produktet, hevder Redd Barna i rapporten. «Det rivaliserende produktet» er en henvisning til morsmelk.

Voûte sier Nestlé støtter WHOs anbefaling om at alle spedbarn kun skal få morsmelk det første halvåret.

– Men vi vet også at det hender mødre ikke er i stand til å amme. Da må det være tilgjengelig produkter av god kvalitet, sier Voûte, som legger til at selskapet setter pris på at rapporten peker ut flere årsaker til at mødre ikke ammer. (©NTB)

Personvernpolicy