Syv av ti operasjoner avlyses på Haukeland

Akuttpasienter må vente og planlagte operasjoner avlyses på Haukeland universitetssjukehus. – Vi har det vanskelig nå, sier klinikkoverlege Ove Furnes. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Akuttpasienter må vente og planlagte operasjoner avlyses på Haukeland universitetssjukehus. – Vi har det vanskelig nå, sier klinikkoverlege Ove Furnes. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Køene bygger seg opp ved ortopediavdelingen på Haukeland universitetssjukehus. Akuttpasienter må vente og planlagte operasjoner avlyses.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapasiteten er så presset at sju av ti planlagte operasjoner blir avlyst, skriver Bergensavisen.

– Vi har det vanskelig nå. Pasientene er misfornøyde, direktøren er misfornøyd og helseministeren er misfornøyd, sier klinikkoverlege Ove Furnes.

I tillegg må mange av akuttpasientene vente på behandling, melder TV 2. På det verste har 33 pasienter ventet samtidig.

Mange fristbrudd

Problemene skyldes en kombinasjon av for liten operasjonsstuekapasitet, for lite operasjonspersonell og dessuten sykdom blant de ansatte.

Dette kommer samtidig med en periode med kaldt vær og glatt føre, som medfører mange beinbrudd.

Les også: Sykehus etterforskes etter mulig feilbehandling | ABC Nyheter

– Vi må først behandle pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Det fører til at pasienter som venter på en planlagt operasjon, blir skjøvet lengre bak i køen. Det fører til altfor mange fristbrudd. Det vil si at pasienten ikke får behandling innen fristen, sier Furnes.

Kapasitetsproblemene er omtalt en rekke ganger i løpet av det siste året. Ifølge Bergens Tidende har Helse vest i 2012 brutt behandlingsfristen innen ortopedi for nesten tusen pasienter.

Bare i januar var det 80 pasienter ved avdelingen som ikke ble behandlet innen fristen.

– Vi gjør alt det vi kan for å sikre tilbudet til pasientene og unngå fristbrudd, men slik situasjonen er er i dag er det umulig å få endene til å møtes, sier Furnes.

Bygger ut

Også administrerende direktør ved sykehuset, Stener Kvinnsland, erkjenner at kapasiteten er for lav. Byggingen av nye operasjonsstuer er i gang, og i september skal ti nye operasjonsstuer stå klare.

Les også: Støre med ti grep for bedre sykehus

Tidligere har det vært stor mangel på operasjonssykepleiere ved Haukeland. Sykehuset har satt i gang en rekke tiltak for å rekruttere nye ansatte. Kvinnsland sier at bemanningssituasjonen har bedret seg noe.

– Jeg ser et lys i tunnelen. Nye operasjonsstuer skal bedre operasjonskapasiteten med opp til 25 prosent, sier Kvinnsland. (©NTB)

Personvernpolicy