Berlusconi frir igjen til italienerne

COMEBACK: Silvio Berlusconi er på hugget før valget i Italia 24. og 25. februar. Han ligger ikke an til å vinne, men har klatret på målingene. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
COMEBACK: Silvio Berlusconi er på hugget før valget i Italia 24. og 25. februar. Han ligger ikke an til å vinne, men har klatret på målingene. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gikk i skam midt i økonomiske krisetider og slet på målingene for få måneder siden. Hvordan kunne Silvio «Ridderen» Berlusconi galoppere inn i italiensk politikk igjen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Silvio Berlusconi:

* Født 29. september 1936 i Milano

* Tok jusseksamen i 1961 før han slo seg opp på eiendomsutvikling. Bygde opp landets største medieselskap, Mediaset

* Forbes rangerte ham i 2011 som verdens 118. rikeste mann, med en formue på over 50 milliarder kroner

* Italias statsminister i periodene 1994– 1996, 2001– 2006 og 2008– 2011

* Anklaget for korrupsjon, økonomiske misligheter, forbindelser til mafiaen og kjøp av sex fra en mindreårig

* Gikk av i november 2011 etter at nasjonalforsamlingen vedtok regjeringens spareplan for landets økonomi

– Jeg liker måten Berlusconi driver politikk på. Man trenger en forretningsmann til å hjelpe forretningslivet, sier 31 år gamle Gaitano Dani Giordano bak disken på et apotek i Roma-bydelen Trastevere.

Verken økonomisk krise, skandaler eller rettssaker legger han Berlusconi til last og får støtte fra kollegene.

– Rettssakene betyr ikke noe i det hele tatt. Jeg føler sterkere for Berlusconi på grunn av dem. De er iscenesatt av politiske dommere, mener Giordano.

Leder ikke

Før italienerne går til valg 24. og 25. februar, ligger Berlusconis sentrum-høyre-parti Frihetens folk (FdL) sammen med allierte Lega Nord på 28-30 prosent på målingene.

De leder ikke, og eksperter tror fortsatt ikke de vinner, men Berlusconi er definitivt tilbake i den politiske manesjen etter at han ble tvunget ut i 2011.

Selv om han ikke er statsministerkandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man skal aldri undervurdere Berlusconi, sier professor James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma.

– Seier burde ikke være sannsynlig, men han gjorde det for fem år siden, sier han.

Les også: Berlusconi-comeback skaper bekymring

Overskrifter

Med nyfargede hårplugger, solariumoransje pudder i ansiktet og en ung forlovede ved sin side har 76-åringen fortsatt evnen til å skape overskrifter – store overskrifter.

De er gjerne kritiske: «Ridderens superløgn» lød en av avisforsidene dagen etter at han lovet å betale tilbake hver euro italienerne har betalt i en upopulær eiendomsskatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men evnen til å skape blest og gjøre seg til en del av folks bevissthet er det ikke mange som tar etter ham. Selv en av rivalen Pier Luigi Bersanis nærmeste medarbeidere sier «Berlusconi» flere ganger når han skal snakke med NTB om Bersani.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om det er lett å gjøre narr av det onde tunger kaller klovnetakter, er det mange som misunner ham både utstråling og karisma.

Les også: Berlusconi benekter forhold til mindreårig

Katastrofe

En ny periode for Berlusconi vil være katastrofalt for Italia, mener avisen Financial Times, og EU-ledere følger mediemogulen og mangemilliardærens klatring på målingene med skrekk.

Han gjør også markedene nervøse. Det krevde bare en Berlusconi-tale om skattelette for å få Milano-børsen til å falle.

– Grunnene til at han klarer å komme tilbake, er de samme som tidligere. Han har viktige personlige egenskaper, han er en svært god formidler, han har enorme ressurser, han kontrollerer egne medier, han kan bruke rikdommen sin til å overtale folk, lister Walston opp og påpeker at Berlusconi også har gjennomslag ettersom hovedstrømningen i Italia fortsatt er konservativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Berlusconi dømt til fengsel for skatteunndragelse

Ironi

Berlusconi tillegges mye av ansvaret for de økonomiske problemene Italia baler med, men han har likevel klart å bruke dem i valgkampen. Når Mario Monti hylles av EU-ledere for å ha roet krisesituasjonen i Italia, anklager Berlusconi ham for å drive politikk diktert fra Tyskland og Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ironien oppfattes av mange, men det er samtidig lokkende det han tilbyr det italienske folket, sier Walston og beskriver Berlusconi som en populist med evnen til å selge.

Les også: Berlusconi nekter for å ha gjort skuespiller gravid

Overbevist

Gaitano Dani Giordano har meldt seg inn i PdL og er «helt overbevist» om å stemme Berlusconi.

– Han er kanskje litt gammel. Men det er heller ingen yngre kandidat som vil vært bedre, er konklusjonen i apoteket i Trastevere.

Men uten en seier i valget tror Walston det igjen blir stillere rundt den tidligere statsministeren. Berlusconi gjør seg ikke like godt i opposisjon.

– Han er ikke lykkelig i nasjonalforsamlingen. Der er han bare en av 630, sier professoren.