20.000 rydder opp etter meteornedslaget

20.000 rydder opp etter meteornedslaget
20.000 rydder opp etter meteornedslaget

Rundt 20.000 personer er sendt til området ved Uralfjellene for å drive hjelpearbeid og rydde opp etter meteornedslaget. Steinen fra rommet kan ha veid så mye som 10.000 tonn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin har ifølge BBC beordret den store opprydningsaksjonen som foregår i storbyen Tsjeljabinsk og regionen rundt.

Dagen før ble opp mot 1.200 mennesker skadd da vinduer blåst ut over hele byen som følge av trykkbølgen fra en meteor som eksploderte.

Meteoren ble lørdag beregnet til å mye større enn det ekspertene anslo like etter nedslaget. Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA mener nå at den har hatt en vekt på 7.000-10.000 tonn og vært 17 meter i diameter da den kom inn i atmosfæren.

– Analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en epost.

– Dette er de største skadene som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid, skriver han videre.

Energien kan ha vært på 500 kilotonn, noe som er 30 ganger så kraftig som Hiroshima-bomben.

Resultatløs dykking

Putin sier han takker Gud for at ingen mennesker ble truffet av deler fra den store steinen fra verdensrommet. De mange skadde ble stort sett rammet av glassplinter. Ifølge russiske eksperter eksploderte den 30-50 kilometer over bakken.

Et stort hull i isen på en innsjø nær Tsjeljabinsk kan tyde på at deler av meteoren har landet her, men dykkere lette i tre timer uten å finne noe. Bunnen var dekket av et tykt lag mudder og det var dårlig sikt i vannet. Mangelen på sikre funn av meteoritter – rester av meteoren – bidro imidlertid til å fyre opp under teorier om at noe annet har skjedd.

– Det var ikke noen meteor som falt. Det var et nytt våpen som amerikanerne testet, hevder den russiske nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij.

En lokal menneskerettsaktivist, Oksana Trufanova, sier hun tror det var «noe militært» mens en lokal prest hevder det var Guds gjerning.

Store ødeleggelser

De aller fleste av de skadde fikk bare lettere skader, 40 mennesker befant seg lørdag ettermiddag fortsatt på sykehus. Blant dem er tre barn.

Meteorfallet gjorde også store materielle ødeleggelser. 2.962 bygninger ble skadd i Tsjeljabinsk og omegn, deriblant 34 bygninger som tilhører helsevesenet, elleve offentlige kontorer og 361 skoler og barnehager, opplyser det russiske katastrofedepartementet ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Skadene er beregnet å koste 75 millioner kroner, opplyser katastrofeminister Vladimir Putjkov, som fremholder at myndighetene har full kontroll over situasjonen.

Lørdag var allerede 2.000 kvadratmeter knuste vindusglass byttet ut. (©NTB)

Personvernpolicy