65 drept i terroraksjon

En terrorbombe gikk lørdag av på en markedsplass i den pakistanske byen Quetta. Foto: NTB scanpix
En terrorbombe gikk lørdag av på en markedsplass i den pakistanske byen Quetta. Foto: NTB scanpix

I den pakistanske byen Quetta er minst 65 mennesker drept i en terroraksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bombe på ett tonn eksploderte i ettermiddagen på en fullsatt markedsplass i den pakistanske byen Quetta.

Bomben var fjernstyrt og rammet et marked i byen Hazara i provinsen Baluchistan. En bygning kollapset i eksplosjonen og det var frykt for at mange mennesker ble fanget i ruinene.

– Det var et sekterisk angrep. Den sjiamuslimske befolkningen var målet, sier Wazir Khan Nasir i politiet i Quetta.

Ifølge lokale myndigheter er det både kvinner og barn blant ofrene. Dødstallene varierer, og ifølge en politikilde skal så mange som 64 ha blitt drept.

Den sunniekstremistiske gruppa Lashkar-e-Jhangvi tok på seg ansvaret for angrepet, skriver NTB.

Vanskelig redningsarbeid

Markedet ligger i den delene av Quetta som er dominert av den persisk talende folkegruppen hazara hvor også mange er shia-muslimer, og dermed et religiøst mindretall i det sunn-dominerte landet.

I følge BBC skal bomben ha blitt detonert på et tidspunkt folk - hovedsaklig kvinner - var ute for å handle, og når barn var på vei hjem fra skolen.

Les også: Over 100 drepte i selvmordsaksjoner

Tjenestemenn og vitner sier en rasende folkemengde omringet området like etter eksplosjonen, noe som gjorde det vanskelig for politiet og redningsarbeidere å komme fram.

– De startet en protest og noen av dem kastet steiner mot politiet, sier Akbar Hussain Durrani, som er minister i provinsregjeringen.

Sayed Qamar Haider Zaidi, som representerer sjiamuslimske grupper i området, fordømte den pakistanske regjeringen for ikke å klare å beskytte innbyggerne. Han erklærte tre dagers sørgetid og demonstrasjoner i protest mot angrepet.

Krever beskyttelse

I forrige måned ble provinsregjeringen i Baluchistan sparket av statsminister Raja Pervez Ashraf. Det skjedde etter at sjiamuslimer krevde bedre beskyttelse.

Det har det vært en rekke voldshandlinger i det som omtales som en sekterisk konflikt mellom Pakistans sunnimuslimske majoritet og mindretallet av sjiaer i Baluchistan, en provins rik på gass og olje.

Dette er det andre angrepet rettet mot denne folkegruppen i år. 10. januar sprengte to selvmordsbombere seg i nærheten av en spillehall.

Da ble minst 92 mennesker drept og 121 skadd.

Quetta ligger strategisk plassert på veien mellom Afghanistan og Indusdalen, om lag 60 mil nord for Karachi.

Personvernpolicy